Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 17:49

  Βρετανία: Βρέθηκε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Μοιάζει με αυτήν του νοτιοαφρικανικού στελέχους

  Ιρλανδία: Οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει στη χώρα ο μεταλλαγμένος κορονοϊός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του νέου κορονοϊού που φέρει τη μετάλλαξη  Β.1.525 στην πρωτεϊνική ακίδα, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, γεγονός που εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εντόπισαν μέχρι στιγμής 38 κρούσματα του νέου αυτού στελέχους -δύο στην Ουαλία και 36 στην Αγγλία- σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο.

  Όπως αναφέρει το BBC, η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Νιγηρία και οι ΗΠΑ.

  Επί του παρόντος οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προστεθεί η συγκεκριμένη παραλλαγή στον κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου με τις παραλλαγές που προκαλούν "ανησυχία", ενώ προσθέτουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρέπει να ξεκινήσουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων.  

  Ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που είναι ένας από τους επιστήμονες που συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τις νέες και αναδυόμενες ιικές απειλές, σημειώνει ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να έχει ήδη "σημαντικές μεταλλάξεις" που έχουν εντοπιστεί και σε άλλες παραλλαγές. Αυτό όπως εξηγεί είναι "εν μέρει καθησυχαστικό γιατί μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η επίδρασή του".

  Η καθηγήτρια Ιβόν Ντόιλ, η Ιατρική Διευθύντρια της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) σε ανακοίνωση της PHE ότι "Η PHE παρακολουθεί στενά τα δεδομένα σχετικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές και όπου είναι απαραίτητο γίνονται παρεμβάσεις, όπως επιπλέον έλεγχοι και ενδελεχής ανίχνευση επαφών".

  "Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνουν τη μεταδοτικότητα" ανέφερε η Ντόιλ.

  Μία από τις μεταλλάξεις που φέρει η νέα παραλλαγή Β.1.525, φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και στην βραζιλιάνικη, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τον κορονοϊό να αποφύγει ορισμένες άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Η νέα παραλλαγή Β.1.525 φέρει επίσης κάποιες μεταλλάξεις που την κάνουν να μοιάζει με την παραλλαγή του "Κεντ" που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη χώρα.

  Σε κάθε περίπτωση, εκφράζονται φόβοι ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με τρόπου που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που  ήδη κυκλοφορούν, καθώς έχουν αναπτυχθεί ενάντια σε παλαιότερα στελέχη του ιού. 

  Οι επιστήμονες επί του παρόντος επισημαίνουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, αν και ίσως όχι στον ίδιο βαθμό.

  Ο καθηγητής Γκούπτα και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές πάνω στις μεταλλάξεις και όπως σημειώνει το BBC λένε ότι μεταλλάξεις όπως η Ε484Κ αποτελούν απειλεί για τα εμβόλια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ