Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 13:37

  Ισραήλ: Η οικονομία υποχώρησε 2,4% το 2020 - Καλύτερα από τις εκτιμήσεις

  Ισραήλ: Η οικονομία υποχώρησε 2,4% το 2020 - Καλύτερα από τις εκτιμήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πτώση 2,4% στην οικονομία του Ισραήλ πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, σημειώνοντας μικρότερη πτώση από το αναμενόμενο εν μέσω ισχυρών εξαγωγών στον κλάδο της τεχνολογίας και σταθερών καταναλωτικών δαπανών παρά την υψηλή ανεργία.

  Σύμφωνα με το Reuters, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι η οικονομία, παρά το πλήγμα από την έλλειψη τουρισμού, ξεπέρασε σε απόδοση τις περισσότερες χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ όπου η μέση συρρίκνωση κυμάνθηκε στο 5,5%.

  Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η ισραηλινή οικονομία - η οποία σημείωσε άνοδο 3,4% το 2019 - συρρικνώθηκε από το 2002 και οι αναλυτές λένε ότι ήταν η χειρότερη πτώση από τότε που το Ισραήλ έγινε κράτος το 1948.

  Ωστόσο η οικονομία τα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Η Τράπεζα του Ισραήλ τον περασμένο μήνα είχε προβλέψει συρρίκνωση 3,7% για το 2020, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε μια ακόμη βαθύτερη συρρίκνωση της τάξεως του 4,6%.

  Η οικονομία βρήκε στήριξη στην ετήσια αύξηση 6,3% στην ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, ωθούμενο από την αύξηση των πωλήσεων οχημάτων πριν από την αύξηση των φόρων στις αρχές του 2021, ακολουθούμενο από αύξηση κατά 41,5% το τρίτο τρίμηνο.

  Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2021, με την Τράπεζα του Ισραήλ να προβλέπει αύξηση 6,3% εάν διατηρηθεί ο ρυθμός της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα. Η Goldman Sachs αναμένει αύξηση 7,5% φέτος.

  Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9,3 εκατ. κατοίκων, αρχίζει να βγαίνει σταδιακά από το lockdown, καθώς 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 2,6 εκατομμύρια από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

  Πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα μετά από εβδομάδες κλεισίματος, με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται άνω του 15%.

  Οι έρευνες δείχνουν ότι παρ'όλα αυτά οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν συγκρατηθεί σε καλά επίπεδα. Ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υποχώρησαν 9,4% το 2020, οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο το ποσοστό και η έλλειψη ταξιδιών ώθησε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερες εγχώριες αγορές.

  Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,6% πέρυσι λόγω της έντονης παγκόσμιας ζήτησης για την ισραηλινή τεχνολογία. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 8,1%, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν 1,5%, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,9% πέρυσι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ