Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 13:36

  Citi, Capital Economics: Η μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στην Ευρώπη με τον "Σούπερ Μάριο" στο τιμόνι της Ιταλίας

  ντράγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και η θητεία του Μάριο Ντράγκι στο "τιμόνι" της Ιταλίας θα είναι σύντομη, ωστόσο θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για την Ιταλία όσο και για την ίδια την Ευρώπη, σημειώνει η Citi σε νέα έκθεσή της.

  Η κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κερδίσει πάνω από το 80% των ψήφων κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης της Γερουσίας την Τετάρτη και στην Κάτω Βουλή την Πέμπτη, σημειώνει η Citi.  Όλα τα κύρια (έξι) κόμματα υποστηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, εκτός από το δεξιό Fratelli d'Italia (FdI). Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 γερουσιαστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα είναι κατά, αν και πιθανώς να είναι και λιγότεροι. Αυτό κάνει τη νέα κυβέρνηση Ντράγκι να μην βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο κόμμα για την επιβίωσή της.

  Ο Ντράγκι θα αναλύσει την πολιτική ατζέντα του την Τετάρτη, στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο. Το νέο υπουργικό συμβούλιο, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, προσφέρει ήδη μια εικόνα για τις προτεραιότητές του. Από πολιτική άποψη, είναι ένα καλά ισορροπημένο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, οι υπουργικές θέσεις δείχνουν σαφώς τους βασικούς στόχους του Ντράγκι: να οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση της πανδημίας, να συντάξει ένα σχέδιο ανάκαμψης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ (τα υπουργεία περιβάλλοντος και ψηφιακής μετάβασης είναι βασικά), να μεταρρυθμίσει το σύστημα δικαιοσύνης και να διευκολύνει την ασφαλή και γρήγορη επιστροφή των μαθητών στο σχολείο. Πρόκειται για μια σχετικά στενή ατζέντα, οι μεγάλες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις πιθανότατα δεν θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας, αλλά εάν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν τεράστια επιτυχία για την Ιταλία.

  Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος-2022) είναι κατά την άποψη της Citi η πιο πιθανή ημερομηνία λήξης της θητείας του Ντράγκι ως πρωθυπουργού της Ιταλίας. Ωστόσο, όσο περισσότερο τα κόμματα του συνασπισμού διατηρήσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων ή και αν κερδίσουν και περαιτέρω έδαφος στις δημοσκοπήσεις, παραμένοντας στον συνασπισμό, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες η "εντολή Ντράγκι" να διαρκέσει μέχρι τις γενικές εκλογές την άνοιξη του 2023.

  Όσο και να διαρκέσει η θητεία του Ντράγκι, θα είναι συνεπώς σύντομη, ωστόσο θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, τονίζει η Citi, τόσο για την Ιταλία όσο και για την ίδια την Ευρώπη. Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει τρία μεγάλα οφέλη από την έλευση του Ντράγκι στο "τιμόνι" της Ιταλίας, τα εξής:

  1) Πολιτικά, η απροσδόκητη στροφή της Λέγκας σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στην Ευρώπη μειώνει σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα, καθώς το κόμμα φαίνεται πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ένα από τα κύρια εθνικιστικά, "λιγότερο ευρωπαϊκά" κόμματα στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε mainstream (και είναι απίθανο να αλλάξει γνώμη ξανά).

  2) Ένα συμβατό με την ΕΕ σχέδιο ανάκαμψης είναι ο απαραίτητος (αν και όχι επαρκής) όρος για να μπορέσει η Ιταλία να απορροφήσει ένα σημαντικό μερίδιο των επιχορηγήσεων της ΕΕ ύψους 78 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) και περίπου 120 δισ. ευρώ δανείων που είναι διαθέσιμα μέσω του NextGenEU. Οι δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και το πιο σημαντικό, οι καλοσχεδιασμένες συμπληρωματικές μικρο-μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας. Αυτός παραμένει ο μόνος εφικτός τρόπος, κατά την άποψη της Citi, να "διορθωθεί" η δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ιταλίας και θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για άλλες χώρες.

  3) Η επιλογή Ντράγκι έχει τεράστια οφέλη για το σύνολο της Ευρώπης. Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζει η Citi, θα μπορούσε να καθοδηγήσει τον ευρωπαϊκό διάλογο για βασικά εκκρεμή ζητήματα πολιτικής για τη μετά την πανδημία ανάκαμψη (δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, κ.λπ.). Το παράθυρο της εντολής του πρωθυπουργού μπορεί να είναι πολύ σύντομο για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, αλλά διακυβεύονται πολλά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, και η συμβολή του θα είναι σημαντική.

  Και κατά την Capital Economics, είναι πολύ πιθανό ο Ντράγκι να έχει μεγάλη επιρροή στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως επισημαίνει, έχει ανασταλεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα πρέπει να αναθεωρηθεί πριν από την επαναφορά του το 2022 ή το 2023. Ο τρόπος αναθεώρησης αυτών των κανόνων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα η ΕΕ θέλει οι μελλοντικές ιταλικές κυβερνήσεις να μειώσουν τον δείκτη χρέους. Η κυβέρνηση του Ντράγκι μπορεί να κερδίσει κάποια υποστήριξη για δημιουργικές προτάσεις για διάδοχο των ορίων χρέους και ελλείμματος του 60% και 3%.

  Ο  Ντράγκι, σύμφωνα με την C.E,  θα μπορούσε επίσης να έχει περισσότερη τύχη να επιταχύνει την πρόοδο στην τραπεζική ένωση, δεδομένης της ενίσχυσης των τραπεζών στην περιφέρεια τα τελευταία χρόνια. Ο SSM και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης έχουν δημιουργηθεί, αλλά ο τρίτος "πυλώνας" της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης – η κοινή ασφάλιση καταθέσεων - παραμένει απούσα. Οι Γερμανοί πολιτικοί ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι οι τράπεζες στην περιφέρεια πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους προτού καταστεί δυνατή η κοινή ασφάλιση καταθέσεων.

  Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί πολύ από τις κορυφές τους στην Ιταλία και την Ισπανία, και οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών έχουν αυξηθεί, η πρόοδος στην ασφάλιση καταθέσεων μπορεί τώρα να είναι δυνατή, καταλήγει η Capital Economics.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ