Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 12:42

  Γιατί οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών θέλουν να "μπλοκάρουν" το TikTok

  Γιατί οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών θέλουν να "μπλοκάρουν" το TikTok
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H ευρωπαϊκή συνομοσπονδία οργανώσεων καταναλωτών, BEUC, μαζί με άλλες ενώσεις καταναλωτών, καταγγέλλουν τη δημοφιλή εφαρμογή ανάρτησης βίντεο TikTok ότι εκμεταλλεύεται τα δεδομένα των χρηστών. 

  Οι ενώσεις θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πρακτικές του Tik Tok, δήλωσε η γαλλική ένωση UFC-Que Choisir την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, σε δελτίο τύπου.

  Το UFC-Que Choisir πιστεύει ότι το TikTok "δεν επιτυγχάνει" στην προστασία των νέων. Παρότι  η πλατφόρμα δέχεται εγγραφές από νέους μεγαλύτερους των 13 ετών, το 45% των παιδιών κάτω από αυτήν την ηλικία χρησιμοποιούν την εφαρμογή στη Γαλλία, λέει η Que Choisir. 

  Το UFC καταγγέλλει επίσης το "παραπλανητικό σύστημα" των "εικονικών δώρων" που έχουν στόχο την επιβράβευση των αγαπημένων βίντεο των χρηστών του Διαδικτύου. Το TikTok "κάνει τα πάντα για να κάνει τον χρήστη να ξεχάσει ότι πρόκειται για πραγματικά χρήματα", λέει το UFC, αποκαλώντας αυτές τις πρακτικές "απεχθείς".

  Σε πνεύμα συνεργασίας, το TikTok, στα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το αυτόματο "κλείδωμα" όλων των λογαριασμών που ανήκουν σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Σκοπός είναι η προστασία των ανήλικων χρηστών από διαδικτυακές απειλές.

  Έτσι, οι λογαριασμοί θα τρέπονται αυτόματα σε ιδιωτικοί εμποδίζοντας τους υπόλοιπους λογαριασμούς να κατεβάζουν τα βίντεο τους, ενώ δεν θα μπορούν ούτε να λαμβάνουν και να αποστέλλουν μηνύματα σε άλλους χρήστες. Μόνο σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος θελήσει να καταστήσει δημόσια κάποια ανάρτησή του, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

  Το TikTok ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Στις νέες ρυθμίσεις της εφαρμογής εντάσσεται και ο επιπλέον όρος του να μην μπορούν να προταθούν σε άλλους χρήστες οι λογαριασμοί όσων ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες 13-15 ετών.

  Η Ιταλία απαιτεί ηλικιακό περιορισμό από την πλατφόρμα

  Η επιτροπή προστασίας ιδιωτικότητας δεδομένων στην Ιταλία (GPDP) διέταξε στις 22 Ιανουαριου το TikTok να μπλοκάρει όλους τους χρήστες της χώρας των οποίων η ηλικία δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

  Η κίνηση αυτή ήρθε μία μέρα μετά το θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού στο Παλέρμο, η οποία συμμετείχε σε ένα "blackout challenge" που είδε στην εφαρμογή. Το challenge περιλαμβάνει το σφίξιμο μίας ζώνης γύρω από το λαιμό ενώ όλα καταγράφονται στο τηλέφωνο. Το παιδί πέθανε από ασφυξία.

  Tα προσωπικά στοιχεία των χρηστών που συλλέγει

  Το TikTok γνωρίζει τα βίντεο που παρακολουθεί ο χρήστης και τα σχόλια που κάνει, πού βρίσκεται, τι είδους κινητό και λειτουργικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί, καθώς και τον ρυθμό που δακτυλογραφεί κάποιος, μια βιομετρική πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για την αναγνώριση προσώπων. 

  Η δημοφιλία του TikTok

  Το TikTok, από τον Σεπτέμβριο του 2016 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, έχει 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο – τα 100 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία των οποίων είναι κάτω των 25 ετών.

  Το TikTok θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες τεχνολογικής επιτυχίας που έχει ποτέ δημιουργήσει η Κίνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ