Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Φεβ-2021 08:55

  Δύο κυριαρχίες και "τρύπια" ομπρέλα προωθούν στο Κυπριακό

  Δύο κυριαρχίες και "τρύπια" ομπρέλα προωθούν στο Κυπριακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες που αναπτύσσονται στο Κυπριακό εστιάζονται στην αναζήτηση μιας φόρμουλας, που αφορά το θέμα της κυριαρχίας του κράτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", τα διπλωματικά παιχνίδια, κυρίως από πλευράς του Λονδίνου, αποσκοπούν να γίνει αποδεκτή μια φόρμουλα διαμοιρασμού της κυριαρχίας. Εκείνο που φαίνεται να έχει προβάδισμα είναι να υπάρχουν δύο κυρίαρχα κρατίδια, κυρίαρχες κοινότητες, όπως τις περιγράφουν στο Φόρεϊν Όφις, που θα συνδέονται με μια (τρύπια) ομπρέλα, με πολύ περιορισμένες εξουσίες. Η ομπρέλα αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη (τόσο για την Ε.Ε. όσο και για παρουσιαστεί ως ένα μοντέλο ομοσπονδίας). Οι Τούρκοι, ως γνωστό, κάνουν λόγο για συνεργασία των κρατιδίων, παραπέμποντας σε συνομοσπονδία. 

  Η τουρκική πλευρά είναι σαφές πως επιχειρεί να διαμορφώσει και να επιβάλει ένα σκηνικό ενόψει της σύγκλησης της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Πρόκειται για ένα σκηνικό, από το οποίο ό,τι και να προκύψει η ελληνική πλευρά θα είναι χαμένη. Η λογική συνίσταται στο δίλημμα πως είτε οι συζητήσεις στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο λόγω του χάσματος που υπάρχει στις εκατέρωθεν θέσεις, είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσεγγίσει τις τουρκικές επιδιώξεις. Το ζήτημα είναι πως με αυτή τη θεώρηση πραγμάτων φαίνεται να συμφωνούν και τρίτοι.

  Και η Αμμόχωστος

  Παρά το γεγονός ότι μετά τη φιέστα Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται από τουρκικής πλευράς στο προσκήνιο, ωστόσο, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν με τους σχεδιασμούς τους. Με το θέμα της κατεχόμενης πόλης συνδέεται και η προ ημερών επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στα κατεχόμενα. Πέραν από τις εμπρηστικές δηλώσεις Οκτάι, οι εντολές που είχε από τον Ερντογάν ήταν συγκεκριμένες. Ο Ερντογάν ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ανέφερε πως "το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης και Δήμων θα συμμετάσχουν σε προσπάθειες που θα αναληφθούν από τα Βαρώσια έως την περιοχή της Καρπασίας". Σημειώνεται πως η κατοχική Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα σύγχρονη πόλη, βόρεια του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στο τρίγωνο λιμάνι, Σαλαμίνα, Απόστολος Βαρνάβας, με την περιοχή Καράολου.

  *Διαβάστε περισσότερα στο philenews.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ