Συνεχης ενημερωση

Όσο κι αν διαφωνούν τα κράτη-μέλη για την πολιτική ασύλου, συμφωνούν σε ένα: τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να προστατεύονται. Αλλά πώς; Η Frontex βρίσκεται σε κρίση.
Πόσο βαθιά είναι στην πραγματικότητα τα προβλήματα στο εσωτερικό της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής; Και πόσο σοβαρές είναι οι κατηγορίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων;Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στα θέματα που σχετίζονται με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέρει στην DW o Μάρκο Γκάσπερλιν από το υπ. Εσωτερικών της Σλοβενίας. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι οργανώσεις αρωγής που καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αστυνομία, η συνοριοφυλακή και η ακτοφυλακή, καθήκον των οποίων είναι να αποτρέπουν την παράνομη μετανάστευση. "Πρέπει να διερευνούμε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν κατηγορίες, αλλά δεν είναι τα πάντα άσπρα ή μαύρα" εκτιμά ο Γκάσπερλιν.
Δημοσιογραφικές έρευνες από διαφορετικά ΜΜΕ και στοιχεία ΜΚΟ έρχονται όμως σε αντίθεση με τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών". Eίτε πρόκειται για τα σύνορα της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας ή τηςΕλλάδας, η Frontex φέρεται να δείχνει ανοχή σε υπαλλήλους των εν λόγω κρατών που απωθούν πρόσφυγες και μετανάστες ενίοτε με χρήση βίας. Βάσει αυτών των ισχυρισμών το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex υπό την προεδρία του Γκάσπερλιν συγκρότησε τον περασμένο Δεκέμβριο ομάδα εργασίας για να διερευνήσει τους επίμαχους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ κατηγορίες εκπίπτουν ενώ η διερεύνηση πέντε υποθέσεων παραμένει ανοιχτή. Ο ίδιος δεν θέλει να προβεί σε εικασίες αλλά περιμένει τα οριστικά πορίσματα τέλος Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει.
Από το ένα πρόβλημα στο άλλο
Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της Frontex δεν είναι το μόνο όργανο που διερευνά αυτή την περίοδο τη δράση της Frontex. Eίναι επίσης γνωστό ότι από τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF) με έδρα τη Βαρσοβία έχει ξεκινήσει έρευνες για την Frontex. H OLAF επιβεβαίωσε στην DW ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο η FRONTEX προς το παρόν καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, οι έρευνες της ΟLAF για την Frontex περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υποθέσεις εργασιακού εκφοβισμού, απάτης αλλά και παράνομων επαναπροωθήσεων (pushback) στο Αιγαίο. Από την πλευρά της η Frontex, μετά από σχετικό αίτημα της DW, απάντησε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει συνέντευξη. Εκπρόσωπος τύπου της παραδέχτηκε εγγράφως ότι υπάρχουν "κάποια εμπόδια". Ωστόσο "το εξετάζουμε", ανέφερε.
Η παρούσα κατάσταση θέτει την ευρωπαϊκή αρχή "ενώπιον μεγάλων προκλήσεων", που έχουν διογκωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε εκπρόσωπος της Frontex. Στην πραγματικότητα η Frontex μέχρι το 2027 αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της από 1.500 σε 10.000. Στόχοι της είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής διαφθοράς αλλά και στη φύλαξη των συνόρων.
"Δεν είναι μια καλή δικαιολογία"
Ωστόσο αυτή η φάση ανασυγκρότησης, στην οποία βρίσκεται η Frontex, μπορεί μεν να εξηγεί κάποια από τα προβλήματά της αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Τίνεκε Στρικ από το Ολλανδικό Κόμμα των Πρασίνων. Όπως και άλλοι ευρωβουλευτές έτσι και η Στρικ επιρρίπτει ευθύνες στον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. "Θα μπορούσε να πει ότι όλα προχωρούν πολύ γρήγορα κι αυτό δυσχεραίνει την τήρηση των ευρωπαϊκών προβλέψεων" εκτιμά η Στρικ. "Αλλά ήθελε πάντα όλο και πιο πολλά. Περισσότερο προσωπικό και περισσότερες αρμοδιότητες, για παράδειγμα αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις ή την εσωτερική ασφάλεια". H Tίνεκε Στρικ δεν εμπιστεύεται, όπως λέει, τον Φαμπρίς Λεζερί ότι θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην Frontex. "Θα ήθελα να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία" τονίζει η ίδια.
Η Frontex θεωρείται μια ευρωπαϊκή αρχή με ιδιαίτερα αυστηρή ιεραρχία. Εκτός από τις τρέχουσες κατηγορίες, πολλοί επιρρίπτουν στην Frontex έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που χειρίζεται πολλά ζητήματα. Όπως παρατηρεί η Στρικ, κανονικά η Frontex θα έπρεπε να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της όταν πρόκειται για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. "Αλλά δεν έχω αυτή την αίσθηση" λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα επιμέρους κράτη-μέλη στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η Frontex δεν είναι μόνη στο πεδίο αυτό κι αυτό εξηγεί ίσως και την πίεση που της ασκείται. Πολλοί ελπίζουν η Frontex θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό. Εντούτοις πολλές ΜΚΟ της επιρρίπτουν ότι δεν θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως το σημαντικότερο αγαθό.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Λέα Ντύποντ, θεωρεί υπεύθυνα και τα κράτη-μέλη. Αλλά από μια άλλη σκοπιά. Όπως λέει: "Αν τα κράτη-μέλη θέλουν την Frontex, δεν θα πρέπει να τσιγγουνεύονται όταν πρόκειται για το προσωπικό της ή τα οικονομικά της". Αναφέρεται επίσης και στην ειδική ομάδα που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παρακολούθηση της δράσης της Frontex, την Frontex Scrutiny Working Group, η οποία κατά τη γνώμη της θα πρέπει να "συνοδεύει με κριτική ματιά" την Frontex. "Στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν" αναφέρει η ίδια. Πάντως όσο διερευνώνται οι πρόσφατες αιτιάσεις, ακούγεται πολύ συχνά στην ΕΕ αυτές τις μέρες το εξής: "Δεν βρίσκονται όλοι όσοι φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε ανάγκη, δεν έχουν όλοι δικαίωμα ασύλου". Ωστόσο αυτό που επίσης ισχύει είναι ότι η ΕΕ οφείλει να παρέχει σε όλους το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.
Μαρίνα Στράους
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle
-
20:47 Επεισόδια στην Πανόρμου - Κυνηγητό και χειροβομβίδες κρότου λάμψης από την Αστυνομία
-
20:27 Δένδιας: Εγκάρδιες οι σχέσεις με την Αίγυπτο, στόχος μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο
-
20:23 Προς παραίτηση ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας
-
20:09 Τα "παράπλευρα οφέλη" της χαμηλότερης περσινής ύφεσης
-
19:59 Μη κατοικήσιμα προσωρινά 1.343 σπίτια στη Θεσσαλία
-
19:51 Οι πέντε αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ - Πέμπτη η ψήφιση
-
19:40 ΗΠΑ: Οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορούν να συναντηθούν με άλλους (CDC)
-
19:40 Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές - στο +3,3% ο Dax
-
19:33 Την "είσοδο της χρονιάς" στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θέλει η Coupang
-
19:30 Lamda Development: Εμβολιαστικό κέντρο στήνεται στο Ελληνικό
-
Το μόνο ποσοστό που αξίζει να θυμάστε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: 0%
-
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown
-
Γυμνοί με τους καρχαρίες...
-
Έρχεται δευτερογενής αγορά ακινήτων - Πώς θα λειτουργεί
-
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πρακτόρων από τον ΟΠΑΠ
-
Μέρες του 2021
-
Απαγορευτικό στην πώληση καλλυντικών από τα σούπερ μάρκετ
-
Το κατεστραμμένο είδωλο της κρίσης
-
Η μεταλλομανία, η Σοφοκλέους και ο πρώτος market maker
-
Αποκλειστικά σε ελληνικά ναυπηγεία με μεταφορά τεχνολογίας-τεχνογνωσίας Lockheed Martin τρεις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού
-
Γυμνοί με τους καρχαρίες... (139)
-
Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις σκηνές αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη (69)
-
Μ. Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό (59)
-
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown (41)
-
Παγώνη: Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα από 16/3 (27)
-
Λαγκάρντ: Αμφισβητήστε τα παλιά πρότυπα για τον ρόλο των γυναικών στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνία μας (21)
-
Απαγορευτικό στην πώληση καλλυντικών από τα σούπερ μάρκετ (17)
-
Ο Κουφοντίνας επιμένει και η Δικαιοσύνη αποφασίζει (15)
-
Προσφυγή Κουφοντίνα στο ΣτΕ για να "παγώσει" τη μεταγωγή του στον Δομοκό (13)
-
Μέρες του 2021 (13)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
