Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 20:36

  Εκστρατεία Qualcomm στις αρχές ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Κίνας κατά της εξαγοράς της Arm από την Nvidia έναντι 40 δισ. δολ.

  Εκστρατεία Qualcomm στις αρχές ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Κίνας κατά της εξαγοράς της Arm από την Nvidia έναντι 40 δισ. δολ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών (chips) Qualcomm ανέφερε στις ρυθμιστικές αρχές διάφορων χωρών ότι αντιτίθεται στην εξαγορά από την Nvidia της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών Arm, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

  Πιο ειδικά, η Qualcomm ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου  και την Διοίκηση Ρύθμισης Αγοράς της Κίνας ότι έχει έντονες ενστάσεις για την εξαγορά της Arm, η οποία ελέγχεται σήμερα από τον ιαπωνικό τεχνολογικό κολοσσό SoftBank, από την Nvidia,

  Η έρευνα της FTC, μάλιστα, έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση της και έχει ζητηθεί από τις SoftBank, Nvidia και Arm να παράσχουν επιπλέον πληροφορίες, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του deal.

  Η συκγέντρωση και έκθεση των πληροφοριών θα χρειαστεί πολλούς μήνες, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ενώ η FTC θα επικοινωνήσει και με άλλες εταιρείες προκειμένου να λάβει επιπλέον στοιχεία και να μπορέσει να αποφανθεί επί της υπόθεσης.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή αρνήθηκαν κάθε σχόλιο, ενώ η FTC και η κινεζική υπηρεσία δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.

  Η Qualcomm, η οποία επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες, θεωρεί ότι η θέση των ρυθμιστικών αρχών θα παίξει μεγάλο ρόλο στο εάν τελικώς θα ολοκληρωθεί το deal, η δε Nvidia ανέφερε μέσω εκπροσώπου της στο CNBC ότι είναι πεπεισμένη πως οι αρχές διεθνώς θα αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας. Η Arm αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η SoftBank δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για σχόλιο.

  Η Arm αποσχίστηκε από μια πρώιμη εταιρεία πληροφορικής, την Acorn Computers, το 1978. Η ιδιαίτερα αποδοτική από ενεργειακή άποψη "αρχιτεκτονική" της για τα chips χρησιμοποιείται σήμερα στο 95% των smartphones παγκοσμίως και στο 95% των chips τα οποία σχεδιάζονται στην Κίνα.

  Οι πατέντες της Arm "ενοικιάζονται" σε περισσότερες από 500 εταιρείες ανά τον κόσμο, οι οποίες τις χρησιμοποιούν για την παραγωγή ημιαγωγών.

  Η Qualcomm αντιτίθεται στην εξαγορά θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος η Nvidia να γίνει ο "κλειδοκράτορας" της τεχνολογίας της Arm και να αποτρέπει άλλους κατασκευαστές ημιαγωγών από τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της τελευταίας.

  Με βάση τη συμφωνία Nvidia και Arm, η έδρα της δεύτερης θα παραμείνει στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

  Σύμφωνα πάντως με τουλάχιστον πέντε πηγές του κλάδου, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα μία εκ των 4 ρυθμιστικών αρχών να μπλοκάρει την εξαγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ