Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 16:47

  Τουρκία: Ο βουλευτής του CHP Ενίς Μπερμπέρογλου επανήλθε στα βουλευτικά του καθήκοντα

  Τουρκία: Ο βουλευτής του CHP Ενίς Μπερμπέρογλου επανήλθε στα βουλευτικά του καθήκοντα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τουρκικό κοινοβούλιο αποκατέστησε σήμερα βουλευτή της αντιπολίτευσης αφού δικαστήριο αναίρεσε ποινή φυλάκισης εναντίον του, σε μία απόφαση που προκάλεσε πολεμική.

  Ο Ενίς Μπερμπέρογλου, μέλος του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, επανήλθε στα βουλευτικά του καθήκοντα μετά την επίσημη ανάγνωση της δικαστικής απόφασης στο τουρκικό κοινοβούλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

  Ο Ενίς Μπερμπέρογλου εξέπεσε πέρυσι των βουλευτικών του καθηκόντων, αφού καταδικάσθηκε, το 2018, σε φυλάκιση άνω των 5 ετών για "δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών", έχοντας παραδώσει στον Τύπο βίντεο που εξέθετε τις δραστηριότητες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

  Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet το βίντεο που δείχνει φορτηγά της MIT, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, να μεταφέρουν όπλα προοριζόμενα για τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις της Συρίας. Το οπτικό υλικό μαγνητοσκοπήθηκε στα τουρκοσυριακά σύνορα, όταν τουρκικές δυνάμεις σταμάτησαν τα φορτηγά για έλεγχο.

  Η σύλληψή του και η έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν ότι στρέφεται κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της αυταρχικής παρεκτροπής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

  Καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του, ο Ενίς Μπερμπέρογλου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τον δικαίωσε δύο φορές, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο.

  Αν η πρώτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αγνοήθηκε από την δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ποινικό δικαστήριο συμμορφώθηκε με την δεύτερη απόφαση και ζήτησε την αναστολή της ποινής του βουλευτή.

  Το ποινικό δικαστήριο ζήτησε επίσης την διεξαγωγή νέας δίκης, υπό τον όρο ότι η βουλευτική ασυλία την οποία ανέκτησε ο Ενίς Μπερμπέρογλου θα αρθεί με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

  Ο Ενίς Μπερμπέρογλου δεν είναι ο μόνος τούρκος βουλευτής που εξέπεσε της βουλευτικής ιδιότητας τα τελευταία χρόνια.

  Από το 2016, πολλές δεκάδες φιλοκούρδων βουλευτών και δημάρχων έχουν καθαιρεθεί ή συλληφθεί.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ