Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 21:30

  Powell (Fed): "Ζοφερή" η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, χρειάζεται προσαρμοστική νομισματική πολιτική

  Powell (Fed): "Ζοφερή" η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, χρειάζεται προσαρμοστική νομισματική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια μάλλον απαισιόδοξη εικόνα για την πορεία της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε απόψε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να ρυθμιστούν "μυριάδες" ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη χώρα.

  Η αντιμετώπιση του ζητήματος θα απαιτήσει "μια υπομονετικά προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος", σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας, σημείωσε  ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

  Μολονότι η οικονομία της χώρας έχει ανακτήσει 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με την πρώτη φάση της κρίσης της Covid-19, ο κ. Powell σημείωσε ότι οι ΗΠΑ απέχουν "πολύ ακόμη" μέχρι να βρίσκονται στο σημείο που πρέπει σχετικά με τα επίπεδα της απασχόλησης.

  "Η πλήρης συνειδητοποίηση του οφέλους από μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης και ισχυρής αγοράς εργασίας δείχνει ότι θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που ψάχνουν εργασία να έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συμβάλουν στα οφέλη της ευημερίας και να τα μοιραστούν", είπε ακόμη.

  Η ομιλία Powell έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

  Μολονότι η ανεργία έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 2020 (14,8%) στο 6,3%, οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν μόλις κατά 49.000 τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκαν κατά 227.000 τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν ακόμη 10 εκατ. Αμερικανοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειές, 4,4 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, προ της έκρηξης της πανδημίας.

  Ο δείκτης της ανεργίας, από μόνος του, "υποτιμά δραματικά" την πραγματική ζημία στην αγορά εργασίας, η οποία είναι η χειρότερη τουλάχιστον από το 1948, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%.

  Το βασικό επιτόκιο της Fed παραμένει στο εύρος του 0% έως 0,25%, ενώ αγοράζει, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

  Ο Powell τόνισε τέλος ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά κρατικά προγράμματα όπως το Paycheck Protection Program, το οποίο παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ