Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 12:10

  Μια δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχει προστασία κατά 2/3 έναντι του κορονοϊού

  Εμβόλιο Pfizer
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία δόση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech προσφέρει προστασία κατά τα δύο-τρίτα έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

  Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πρώτα ευρήματα από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, δείχνουν ότι η πρώτη δόση μείωσε τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης κατά 65% στους νεότερους ενήλικες και κατά 64% στους ηλικωμένους άνω των 80 ετών, σύμφωνα με πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα Sun, έδειξαν επίσης ότι με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer η προστασία ενισχύεται και κινείται μεταξύ 79% και 84%, ανάλογα με την ηλικία. Το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει παρόμοια προστασία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

  Παρότι η αποτελεσματικότητα είναι χαμηλότερη από αυτή των κλινικών δοκιμών, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να δεχτεί με ικανοποίηση τα αποτελέσματα  καθώς πιστεύει ότι ένας επιτυχημένος μαζικός εμβολιασμός θα είναι το κλειδί  για να ανοίξει ξανά η οικονομία μετά από μήνες lockdown.

  Περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια κάτοικοι  στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μέχρι στιγμής τις πρώτες δόσεις  είτε του εμβολίου Pfizer είτε του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.   Μεχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από  90% των άνω των 80 ετών.

  "Αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Χθες, 352.480 ακόμη άτομα έλαβαν την πρώτη  δόση του εμβολίου και είμαστε σε καλό δρόμο να προσφέρουμε σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη δόση τους έως τις 15 Φεβρουαρίου", έγραψε στο Twitter o Μπόρις Τζόνσον.

  Ο Τζόνσον έχει θέσει στόχο να εμβολιάστουν σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώποι έως τις 15 Φεβρουαρίου, εστιάζοντας στις πιο ευάλωτες ομάδες και σε όσους τους φροντίζουν. 

  Από τις 8 Μαρτίου, τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανοίγουν ξανά και στη συνέχεια να ακολουθήσει η χαλάρωση και άλλων περιοριστικών μέτρων. 

  Ωστόσο, ενώ η διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται με τον μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέσημε τις υπολοιες χώρες, είναι αμφίβολο αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά ενάντια των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

  Αυτή την εβδομάδα ο Τζόνσον διαβεβαιώσε το κοινό ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών.

  Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν "αρκετά καλά" και πιστεύει ότι θα ήταν δυνατή η σταδιακή άρση των περιορισμών, ξεκινώντας από τα σχολεία από τις αρχές Μαρτίου.

  "Εάν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιωθούν, τότε αυτό ειναι πολύ καθυσηχαστικό", δήλωσε ο Χάντερ στην εφημερίδα Sun "Εάν επιτυγχάνουν 65% προστασία μετά από τρεις εβδομάδες και με τις δύο δόσεις, τότε νομίζω ότι είναι πολύ καλό."

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ