Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 16:49

  Σαρωτική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και κωδικοποίηση νόμων ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία προς προσέλκυση επενδυτών

  Σαρωτική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και κωδικοποίηση νόμων ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία προς προσέλκυση επενδυτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σαρωτική μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης ετοιμάζει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το τέλος του 2021, καθώς η - σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη - αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα.

  Οι αρχές ετοιμάζουν έτσι σχέδιο κωδικοποίησης των κανόνων λειτουργείας της Δικαιοσύνης, καθώς μέχρι σήμερα οι δικαστές ερμήνευαν κατά το δοκούν και σε ατομική βάση τον Ισλαμικό Νόμο.  Το γεγονός οδηγούσε σε αντιφατικές αποφάσεις διαφορετικών δικαστών σε παραπλήσιες υποθέσεις, οι οποίες απέτρεπαν τόσο ντόπιους όσο και αλλοδαπούς επενδυτές από το να εμπλακούν πιο ενεργά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Μολονότι και πάλι η νομοθεσία θα έχει ως βάση τον Ισλαμικό Νόμο (σαρία), η κωδικοποίησή της "θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα των αποφάσεων" και "θα περιορίσει την ατομική αυθαιρεσία σε κάθε ξεχωριστή δικαστική ετυμηγορία", όπως ανέφερε ο διάδοχος του θρόνου και ισχυρός άνδρας της χώρας, πρίγκιπας Mohammed bin Salman, γνωστός ως MBS, σε δήλωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας στο επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων. Ορισμένες αλλαγές θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, σημείωσε.

  Στο πλαίσιο του "Οράματος 2030", ο MBS, παρά τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης που χρησιμοποιεί, ακόμη και εντός του πλαισίου της βασιλικής οικογένειας, έχει ως στόχο να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να βγάλει την οικονομία της από τη μονομερή εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών, αλλά και τουριστών.

  Η μεταρρύθμιση θα αφορά το αστικό και το ποινικό δίκαιο, τη νομοθεσία περί αποδείξεων ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και το οικογενειακό δίκαιο, ανέφερε ο πρίγκιπας διάδοχος.

  Η ρύθμιση των εμπορικών συναλλαγών θα λαμβάνει υπ' όψιν της την εξέλιξη της τεχνολογίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους επενδυτές, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg Σαουδάραβας αξιωματούχος.

  Προβλέπεται επίσης η προσφορά κοινωνικής εργασίας αντί της φυλάκισης για ορισμένα αδικήματα.

  Τα τελευταία χρόνια, ο πρίγκιπας έχει χαλαρώσει τους κοινωνικούς περιορισμούς για τις γυναίκες στην υπερσυντηρητική χώρα του, επιτρέποντάς τους να οδηγούν αυτοκίνητο και να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του αρσενικού "εγγυητή της ασφάλειάς τους".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ