Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 19:04

  Η AstraZeneca "τρέχει" να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού

  Η AstraZeneca “τρέχει” να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προκειμένου να προσαρμόσει το εμβόλιο που έχει αναπτύξει κατά του κορονοϊού ώστε να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις, ενέργεια που καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα μετά τη νέα μελέτη, μικρής βέβαια κλίμακας, που διαπίστωσε ότι προσέφερε λιγότερο αποτελεσματική προστασία έναντι του πιο μολυμαστικού στελέχους που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική.

  Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε, μάλιστα, την Κυριακή, ότι αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου, καθώς βάσει την εν λόγω μελέτης -που ακόμη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο AstraZeneca προσέφερε "ελάχιστη προστασία" έναντι ήπιας έως μέτριας νόσου που προκαλείται από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και συνάδελφοί τους από τη Νότια Αφρική και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημείωσαν ότι η μελέτη ήταν μικρή, καθώς περιελάμβανε περίπου 2.000 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη, με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να σημειώνει ότι "η προστασία έναντι μέτριας-σοβαρής νόσου, νοσηλείας ή θανάτου δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε αυτή τη μελέτη καθώς ο πληθυσμός-στόχος ανήκε στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου".

  Σε κάθε περίπτωση, η Sarah Gilbert, καθηγήτρια Εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ανέπτυξε το εμβόλιο από κοινού με την AstraZeneca, σχολίασε την Κυριακή ότι "βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εμβολίων που θα επιτρέψουν την ανακατεύθυνση της προστασίας σε αναδυόμενες παραλλαγές με τη μορφή ενισχυτικών δόσεων, εάν αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο να γίνει".

  "Συνεργαζόμαστε με την AstraZeneca για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής που απαιτείται για τις παραλλαγές στελεχών σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο. Αντίστοιχο θέματα αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εμφάνιση νέων παραλλαγών που εμφανίζονται προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για νέες αλλαγές".

  Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, γνωστή επίσημα ως μετάλλαξη B.1.351, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και έγινε κυρίαρχη στη χώρα.

  Πολλά κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, γεγονός που έχει εντείνει την προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να σταματήσουν την εξάπλωσή της, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική. Υπήρχαν μάλιστα ευρύτερες ανησυχίες ότι αυτή η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κορονοϊού που κυκλοφορούν ήδη.

  Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι στα τέλη Ιανουαρίου, και η Johnson & Johnson ανέφερε ότι το εμβόλιό της εμφανίζει μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συγκεκριμένα έδειξε αποτελεσματικότητα κατά 57% σε μία από τις κλινικές δοκιμές της στη Νότια Αφρική, όπου το 95% των κρουσμάτων κορονοϊού προέρχονταν από το στέλεχος Β.1.351. Συγκριτικά, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 72% στη δοκιμή της στις ΗΠΑ.

  Από τη μεριά τους, οι Pfizer/BioNTech και Moderna, οι οποίες έχουν αναπτύξει εμβόλια mRNA, ανέφεραν ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλιά τους προσφέρουν προστασία έναντι των νέων παραλλαγών που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ