Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 15:15

  Νότια Αφρική: Ελπίζει να παραλάβει αυτήν την εβδομάδα κάποιες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

  Νότια Αφρική: Ελπίζει να παραλάβει αυτήν την εβδομάδα κάποιες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Νότια Αφρική ελπίζει να λάβει ορισμένες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson γύρω στα τέλη αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος της υγείας, μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη χώρα λόγω απογοητευτικών στοιχείων από δοκιμή του.

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson's (J&J) ταιριάζει καλά σε αυτό το στάδιο, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο SABC ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Υγείας Άνμπαν Πιλάι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες δόσεις του εμβολίου θα λάβει σύντομα η χώρα.

  Προηγουμένως ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα είχε δηλώσει ότι η χώρα του είχε εξασφαλίσει 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J οι οποίες θα άρχιζαν να φτάνουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

  Το εμβόλιο της J&J δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για χρήση στη Νότια Αφρική, αν και η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει με την ρυθμιστική αρχή της χώρας SAHPRA διαδικασία υποβολής αιτήματος για τη διάθεση του εμβολίου της.

  Ο Πιλάι σημείωσε ότι το εμβόλιο της J&J έχει δείξει σε δοκιμές ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου και πρόσθεσε ότι είναι ένα πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

  "Επομένως πιστεύουμε ότι θα είναι ένα καλό εμβόλιο αυτή τη χρονική στιγμή για τη Νότια Αφρική", συμπλήρωσε.

  Χθες, Κυριακή, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά μια ευρείας κλίμακας διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας της χώρας έπειτα από προκαταρκτικά στοιχεία κλινικής δοκιμής τα οποία έδειξαν ότι προσέφερε "ελάχιστη προστασία" κατά της ήπιας προς μέτρια λοίμωξης που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

  Η δοκιμή αυτή δεν αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού κατά της σοβαρής λοίμωξης και τα πορίσματά της δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

  Η AstraZeneca, η οποία παρασκεύασε το εμβόλιο αυτό μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύει κατά της εκδήλωσης σοβαρής νόσου και έχει ήδη αρχίσει να το προσαρμόζει κατά του παραλλαγμένου στελέχους 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

  Ερωτηθείς αν το μέγεθος του δείγματος της δοκιμής του εμβολίου της AstraZeneca ήταν αρκετά μεγάλο για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτήν, ο Πιλάι σημείωσε: "Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί, αλλά επίσης δεν έχουμε τα δεδομένα για να πούμε ότι βεβαιότατα θα λειτουργεί. Αυτό που έχουμε είναι πιθανοί δείκτες".

  Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση χρειάζεται να έχει μια "ευρύτερη συζήτηση" με ντόπιους και διεθνείς επιστήμονες για να ερμηνεύσει τα δεδομένα της δοκιμής και να πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει, κατέληξε.

  Η Νότια Αφρική, η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική και πάνω από 46.000 θανάτους από την COVID-19 ελπίζει να εμβολιάσει 40 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, για να επιτύχει κάποιο επίπεδο συλλογικής ανοσίας.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ