Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 13:55

  Oxford Economics: Σε hangover διαρκείας το Ντουμπάι μετά τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι

  Oxford Economics: Σε hangover διαρκείας το Ντουμπάι μετά τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τέλος στα πάρτι για τους τουρίστες στο Ντουμπάι βάζει η πανδημία, με τον δημοφιλή προορισμό να τίθεται πλέον σε hangover διαρκείας, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Oxford Economics. 

  Ο τουρισμός του Ντουμπάι καλωσόρισε την Πρωτοχρονιά με ένα ξέφρενο πάρτι που περιλάμβανε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά σύντομα το πάρτι αυτό έλαβε τέλος. Η σχετική ομαλότητα της καθημερινής ζωής στο Ντουμπάι και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, για παράδειγμα ο αεροπορικός διάδρομος με το Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε μια ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα στα τέλη του 2020 με την πληρότητα των ξενοδοχείων να αυξάνεται έντονα. Ωστόσο, η αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έως και 4.000 την ημέρα στο τέλος Ιανουαρίου, σημαίνει ότι τα ΗΑΕ παραμένουν ψηλά στη λίστα των χωρών με βάση τα νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί  προς τα ΗΑΕ έχουν γίνει αυστηρότεροι από πολλές χώρες. Για παράδειγμα, έχουν καταχωρηθεί στη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά τις χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια και οι ταξιδιώτες από τα ΗΑΕ απαγορεύεται να εισέλθουν στη Σαουδική Αραβία.

  Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάκαμψης στα ΗΑΕ, και ειδικότερα στο Ντουμπάι. Ο τομέας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας που δεν συμπεριλαμβάνει τον κλάδο του πετρελαίου στα ΗΕΑ, στηρίζοντας περίπου το 16% του ΑΕΠ (εξαιρουμένου του πετρελαίου). Συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στο Ντουμπάι, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 30% του ΑΕΠ. Η ώθηση στην οικονομίας του Ντουμπάι από την άνοδο του αριθμού επισκεπτών στο τέλος του περασμένου έτους ήταν σημαντική και εξηγεί την επιθυμία των αρχών να διατηρήσουν το Ντουμπάι ανοιχτό στους τουρίστες.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Oxford Economics, το Ντουμπάι έχει πλέον εφαρμόσει μια σειρά από νέους περιορισμούς: τα μπαρ είναι κλειστά για τον Φεβρουάριο, η ψυχαγωγία έχει ανασταλεί, η χωρητικότητα σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων είναι περιορισμένη και η κοινωνική απόσταση σε εστιατόρια, καφετέριες και γυμναστήρια έχει αυξηθεί. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήταν ποτέ πιθανό να είναι ομαλή και η ανάκαμψη στον τουρισμό του Ντουμπάι - και για την οικονομία στο σύνολό της - θα είναι μακρά και δύσκολη. Οι ανανεωμένοι περιορισμοί στα ταξίδια προς το Ντουμπάι και τα ΗΑΕ υπογραμμίζουν το πόσο εύθραυστη θα είναι η ανάκαμψη.

  Το δεύτερο κύμα του Covid-19 σημαίνει επίσης ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό του Ντουμπάι φέτος θα είναι πολύ πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν. Οι φορείς αναμένουν ότι ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών θα υπερδιπλασιαστεί στα 10,5 εκατομμύρια το 2021, αλλά αυτό βασίζεται στη διάθεση εμβολίων και στο ότι οι περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας σε μια ουσιαστική και διαρκή μείωση του lockdown στο β’ εξάμηνο.

  Ωστόσο, νέες μεταλλάξεις του Covid-19 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι κατασκευαστές στην παραγωγή και διανομή εμβολίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι συνθήκες lockdown να παραμείνουν διεθνώς για το μεγαλύτερο μέρος του 2021.

  Παράλληλα, έρευνα της IATA δείχνει ότι το 80% των ταξιδιωτών θα επιστρέψουν στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες εντός έξι μηνών από τον περιορισμό του ιού. Παρόλο που μια έρευνα της Inmarsat δείχνει ότι η πλειονότητα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα των ταξιδιωτικών συνηθειών και η προθυμία για ταξίδια μπορεί να μειωθεί με κάθε κύμα, η έρευνα της IATA δείχνει ότι τα ταξίδια θα ανακάμψουν γρήγορα όταν οι ταξιδιώτες βλέπουν τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι χαμηλός. Η ταχεία διάθεση εμβολίων στα ΗΑΕ και τα νέα μέτρα που εισήχθησαν δείχνουν ότι οι αρχές θα μπορούσαν να μειώσουν γρήγορα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19. Και η αύξηση των ταξιδιών στο Ντουμπάι στα τέλη του 2020 δείχνει την προθυμία των ταξιδιωτών να επιστρέψουν.

  Οι πολιτικές εξελίξεις στον Κόλπο θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τον τουρισμό στο Ντουμπάι, όπως προσθέτει η Oxford Economics, αναφερόμενη στη νέα συμφωνία και το τέλος της διένεξης ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και το Κατάρ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ