Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 19:29

  Βρετανία: Ξεκινά κλινική δοκιμή με συνδυασμό δόσεων των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer/BioNTech

  Βρετανία: Ξεκινά κλινική δοκιμή με συνδυασμό δόσεων των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer/BioNTech
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκινά την πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού, κατά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν η προσπάθεια του εμβολιασμού μπορεί να γίνει πιο ευέλικτη.

  Η δομική, που θα διεξαχθεί από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Χρονοδιαγράμματος Ανοσοποίησης με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα χρήσης διαφορετικών εμβολίων κατά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και συγκεκριμένα των εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και των Pfizer/BioNTech. 

  Στόχος της μελέτης είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν εάν η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων θα μπορούσε να βελτιώσει την ευελιξία των προγραμμάτων εμβολιασμού αλλά και εάν ένας συνδυασμός εμβολίων θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού.

  "Εάν αποδείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλασσόμενα στο ίδιο πρόγραμμα, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και θα μπορούσε να μας δώσει στοιχεία πώς να αυξήσουμε το εύρος της προστασίας έναντι νέων στελεχών του ιού", δήλωσε ο Matthew Snape, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

  Η δοκιμή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως η μελέτη "COVID-19 Heterologous Prime Boost", αλλά ονομάστηκε μελέτη "Com-Cov", θα συμπεριλάβει περισσότερους από 800 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία και θα αξιολογήσει συνολικά τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς δόσεων των δύο εμβολίων: Πρώτη δόση με το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης και δεύτερη με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, πρώτη και δεύτερη δόση με το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης, πρώτη δόση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και δεύτερη με το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης, πρώτη και δεύτερη δόση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

  Οι συνδυασμοί των εμβολίων θα αξιολογηθούν με βάση δύο διαφορετικά χρονοδιαγράμματα χορήγησης των δόσεων: με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων και με διαφορά 12 εβδομάδων.

  Πώς θα διεξαχθεί η μελέτη Com-Cov

  Στο πλαίσιο της μελέτης "Com-Cov", οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγματα αίματος από εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην δοκιμή και θα παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο διαφορετικών δοσολογικών σχημάτων στις ανοσοαποκρίσεις των συμμετεχόντων, ενώ θα αναζητήσουν τυχόν πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι συνδυασμοί των εμβολίων.

  Ο αναπληρωτής ιατρικός σύμβουλος και επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jonathan Van-Tam, δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε επίσης ότι η χρήση διαφορετικών εμβολίων μπορεί να ενισχύσει το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση πιθανής μόλυνσης από τον κορονοϊό”..

  "Είναι πιθανό επίσης ότι με τον συνδυασμό εμβολίων, η ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να ενισχυθεί δίνοντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διαρκούν περισσότερο. Αν αυτό δεν αξιολογηθεί σε μια κλινική δοκιμή, δεν θα το μάθουμε. Αυτή η μελέτη θα μας δώσει ευρύτερη εικόνα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια”. πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ