Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 16:43

  Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας με 15 δισ. δολ. στη φαρέτρα του ξεκινά επενδύσεις

  Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας με 15 δισ. δολ. στη φαρέτρα του ξεκινά επενδύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κρατικό επενδυτικό fund της Τουρκίας σκοπεύει να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανίες, στους κλάδους της Ενέργειας, των Πετροχημικών και της Εξόρυξης χρυσού, ως μέρος ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των τρωτών σημείων της Οικονομίας.

  Οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε τομείς όπου η Τουρκία παρουσιάζει συνεχώς έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ζαφέρ Σονμέζ. Το ταμείο, γνωστό ως TWF, ξεκινά τώρα με τα έργα που θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, είπε.

  "Το 2020 ήταν έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών για εμάς", δήλωσε ο Σονμέζ σε συνέντευξή του την Τετάρτη. "Αυτό το έτος είναι που το ταμείο ξεκινά άμεσες επενδύσεις".

  Οι προτεραιότητες του Ταμείου υπογραμμίζουν τον ρόλο του ως πυλώνα της οικονομίας μετά την πανδημία και μετά από διαδοχικές κρίσεις και συνεχείς πτώσεις στην αξία της λίρας. Πέρυσι, το Ταμείο συμφώνησε να  αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας του έθνους και προχώρησε στις συγχωνεύσεις των κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών.

  Το Ταμείο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα ασιατικά αναπτυξιακά fund όπως το Temasek της Σιγκαπούρης ή το Khazanah Nasional της Μαλαισίας. Το TWF έχει αναδειχθεί ως ουσιαστικό εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τώρα ελέγχει εταιρείες από τους κλάδους της χρηματοδότησης έως της ενέργειας και των ακινήτων. Τα σχέδια του Σονμέζ να επικεντρωθεί στις εγχώριες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή που έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, της οποίας το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει  δεσμευτεί  να δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός συνόρων.

  Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, ο Σονμέζ κατέστρωσε και εφαρμόζει μια στρατηγική που αποκλίνει από την προϋπάρχουσα  άποψη στην ατζέντα της Τουρκίας, επί διακυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Στις σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει περισσότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία από τότε που ιδρύθηκε η σύγχρονη Τουρκία, πριν από έναν αιώνα. Ενώ οι διάφοροι υπουργοί οικονομίας της Τουρκίας επικαλέστηκαν τα οφέλη της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου για τη συγκέντρωση δημόσιων πόρων, για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας η εφαρμογή αυτού του σχεδίου κατέστη δυνατή μόνο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το 2016.

  Αναφερόμενος απευθείας στον Ερντογάν, ο Σονμέζ πιέζει τώρα για ένα πιο "επιχειρηματικό κράτος", μια ιδέα που δανείστηκε από την Ιταλίδα οικονομολόγο Μαριάνα Ματζουκάτο, η οποία υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις ήταν συχνά η δύναμη πίσω από καινοτομίες μετασχηματισμού.

  Αντιμετώπιση προβλημάτων

  Εστιάζοντας σε στρατηγικές βιομηχανίες όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, το TWF αναμένεται να βοηθήσει ώστε σταδιακά να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθιστώντας την οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και ταχείες αντιστροφές στις ροές κεφαλαίων. Από την κατάρρευση της λίρας το 2018, οι επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση σε επτά από τα εννέα τρίμηνα.

  Το μέγεθος του ταμείου πλούτου αναφέρεται συχνά ότι είναι 33 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ένα πιο ενημερωμένο ποσό για την κεφαλαιοποίησή του θα ανακοινώνεται ετησίως από αυτό το έτος, δήλωσε ο Σονμέζ.

  Ένα δάνειο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που εξασφάλισε το ταμείο το 2019 έβαλε το δείκτη χρέους προς χαρτοφυλάκιο του TWF κάτω από το 5% το 2019, σε σύγκριση με ένα εύρος 2% - 30% που παρατηρήθηκε μεταξύ ανάλογων κρατικών ταμείων, σύμφωνα με τον Σονμέζ. Αυτό δίνει στο ταμείο αρκετό χώρο για να χρηματοδοτήσει μερικές από τις μελλοντικές του δαπάνες με δάνεια, είπε.

  Ακολουθεί μια σύνοψη των επενδυτικών σχεδίων για αυτό το έτος, όπως περιγράφονται από τον Σονμέζ:

  - Το TWF θα ανακοινώσει διαγωνισμούς για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην αρχαία Αραβισσό (σημερινό Afsin) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επτά κινεζικές εταιρείες μελετούν το έργο και η επικρατούσα πλευρά θα χρηματοδοτήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες

  - Το ταμείο θα επιλέξει "στρατηγικό ξένο εταίρο" για το πετροχημικό του έργο στην Αλεξανδρέττα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες πρώιμης μηχανικής. Θα παράγει είδη που εισάγει σήμερα η Τουρκία

  - Το ταμείο θα αυξήσει την αναζήτηση χρυσού σε 20 περιοχές αδειών που έλαβε από την κυβέρνηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να αυξήσει την εγχώρια  παραγωγή χρυσού σε 150 τόνους ετησίως από 42 τόνους τώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ