Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 15:30

  Η Santander "ποντάρει" σε ταχεία ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση ζημιών για πρώτη φορά στην ιστορία της

  Η Santander "ποντάρει" σε ταχεία ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση ζημιών για πρώτη φορά στην ιστορία της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ισπανική Santander "ποντάρει" σε οικονομική ανάκαμψη το 2021 με όχημα τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης, κατέγραψε για πρώτη φορά καθαρές ζημίες σε ετήσια βάση, το 2020.

  Μια πρόσφατη βελτίωση στις πληρωμές δανείων από πελάτες οδήγησε επίσης στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει χαμηλότερο κόστος ασφάλισης των δανείων για το 2021. Οι προβλέψεις για τα "κόκκινα δάνεια" ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τις  απώλειες του 2020.

  "Η επιτυχημένη διάθεση του εμβολίου θα λειτουργήσει ως ισχυρός καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε η πρόεδρος Ana Botin, επικαλούμενη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021.

  Για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά κέρδη της Santander υποχώρησαν κατά 90% στα 277 εκατ. ευρώ, λόγω δαπανών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω του κόστους περικοπής θέσεων εργασίας και κλεισίματος υποκαταστημάτων στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που αφορά κυρίως τις δραστηριότητές της στην Ισπανία. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν κέρδος 411 εκατ. ευρώ.

  Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επιτόκια και την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, κάτι που τους αναγκάζει να μειώσουν το κόστος.

  Για το σύνολο του 2020, η Santander κατέγραψε ζημίες 8,77 δισ. ευρώ, καθώς πραγματοποίησε έκτακτες δαπάνες ύψους 12,6 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο.

  Οι βασικές αγορές της Santander, που εκτείνονται από τη Βραζιλία έως την Ισπανία, έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με τα ασθενέστερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

  Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους του τέταρτου τριμήνου (NII), αυξήθηκαν 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 8,02 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 7,79 δισ. ευρώ.

  Οι μετοχές ανεβαίνουν

  Οι μετοχές της Santander αυξήθηκαν περίπου 1,6% μετά από την άνοδο σχεδόν 5% την Τρίτη, ξεπερνώντας τον δείκτη αναφοράς της Ισπανίας.

  Η Santander δήλωσε ότι σκοπεύει να καταβάλει μέρισμα 0,0275 ευρώ ανά μετοχή, μικρότερη της αρχικής πρόθεσης της τράπεζας για μέρισμα ύψους 0,1 ευρώ.

  Η τράπεζα σημειώνει ότι στοχεύει σε διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 στο επίπεδα του 11%-12% και του υποκείμενου δείκτη ROTE στο 13%-15% μεσοπρόθεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ