16:44 27/01
ΑΠΕ, τουρισμός και καινοτομία οι τομείς με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ισπανία
Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά προϊόντα.
Οι καθημερινές διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής σε φυσιολογικές περιόδους και η πρόσφατη έκρηξη κερδοσκοπικών κινήσεων με όχημα κάποιες κοινωνικές πλατφόρμες δεν έχει αλλάξει αυτή την εικόνα, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve.
"Δεν μου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι υπάρχει κερδοσκοπία στη χρηματιστηριακή αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari.
"Εάν μια ομάδα κερδοσκόπων θέλει να διεξάγει πόλεμο βουλήσεων με μια άλλη ομάδα για μια συγκεκριμένη μετοχή, ας είναι καλά", πρόσθεσε.
"Δεν θα εξετάσω καθόλου να αλλάξω τις θέσεις μου για τη νομισματική πολιτική εξαιτίας κερδοσκόπων σε κάποιες μεμονωμένες μετοχές", πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι ακόμα και μια διόρθρωση της αγοράς δεν θα τον ανησυχούσε.
Ο Kashkari σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν φούσκες σε μετοχές.
Η φούσκα των μετοχών dot-com που έσκασε το 2000 οδήγησε σε μια "μικρή ύφεση", ανέφερε. Εάν όμως η Fed είχε χρησιμοποιήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία στην αγορά θα οδηγούσε σε "βαθύτερη ύφεση" την οικονομία.
"Το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων για να πιεστεί η αγορά είναι πολύ μεγάλο", προειδοποίησε.