Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2021 20:37

  Ευρωπαϊκές έρευνες για υπεξαίρεση επιδοτήσεων 6 εκατ. ευρώ από το υπ. Εσωτερικών της Βουλγαρίας

  Ευρωπαϊκές έρευνες για υπεξαίρεση επιδοτήσεων 6 εκατ. ευρώ από το υπ. Εσωτερικών της Βουλγαρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέστησε σήμερα την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας για "κατάχρηση εξουσίας" αναφορικά με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για αγορά οχημάτων για τη βουλγαρική αστυνομία και την ανάκτηση από τις Βρυξέλλες ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

  Η OLAF τόνισε σε ανακοίνωση ότι τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε έρευνα κατά του βουλγαρικού υπουργείου, μετά από καταγγελίες για απάτη και υπεξαίρεση επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

  Ενώ έλαβε ευρωπαϊκή επιχορήγηση για την αγορά 350 καινούργιων οχημάτων παντός εδάφους για την αστυνομία, το βουλγαρικό υπουργείο "παραβίασε τους όρους" της συμφωνίας επιχορήγησής του, αγοράζοντας αντ' αυτού μεταχειρισμένα SUV, τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

  Η OLAF συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτήσει 5,95 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας και παράλληλα στο γραφείο της εισαγγελικής αρχής της Βουλγαρίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για "κατάχρηση εξουσίας προς όφελος τρίτου" εναντίον αξιωματούχων του υπουργείου.

  "Χειραγωγούμενες προσκλήσεις υποβολής προσφορών που επέτρεψαν σε πιθανούς απατεώνες να γεμίσουν τις τσέπες τους εις βάρος των πολιτών είναι ένα τυπικό παράδειγμα απάτης που οι ερευνητές της OLAF βλέπουν πολύ συχνά", παρατήρησε ο Βίλε Ιτάλα, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

  "Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι μια δημόσια υπηρεσία τόσο ζωτικής σημασίας όσο η αστυνομία ενδέχεται να έπεσε θύμα αυτού του είδους δραστηριοτήτων", πρόσθεσε.

  Η OLAF, η οποία διαθέτει ομάδες εμπειρογνωμόνων, δεν έχει από μόνη της τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις. Διαβιβάζει τα αποτελέσματα των ερευνών της στις εθνικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν να κινήσουν ποινικές διαδικασίες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ