Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Ιαν-2021 08:37

  Κυπριακό: Καθησυχάζει η Λευκωσία παρά τις αναφορές Γκουτέρες

  Αντ. Γκουτέρες (ΟΗΕ): Ας κάνουμε το 2021 ένα έτος θεραπείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθησυχαστική εμφανίζεται η Λευκωσία σε σχέση με τα όσα ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε την Πέμπτη στη διάρκειά δηλώσεών του για το Κυπριακό, καθώς στη ανάγνωση που κάνει γενικότερα για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών εντοπίζει σημαντικά θετικά στοιχεία. Στη θέση του ΓΓ ΟΗΕ περί δικαιώματος της τουρκοκυπριακής πλευράς να θέσει προτάσεις που παραπέμπουν σε άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, η Λευκωσία σημειώνει και την αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες ότι τον δεσμεύουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

  Το ΣΑ ΟΗΕ στο ψήφισμά του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ "επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) και υπενθυμίζει τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης που θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματός 716 (1991)". 

  Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημειώνουν ότι η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δεσμεύει τον ΓΓ ΟΗΕ, ήταν ξεκάθαρη ως προς τις συγκεκριμένες αναφορές του. Υπογράμμισαν μάλιστα και το έντονο παρασκήνιο που παίχτηκε από τουρκικής πλευράς, προκειμένου να απαλειφθούν οι συγκεκριμένες αναφορές. Επίσης σημειώνουν ότι το ερώτημα προς τον ΓΓ ΟΗΕ δεν ήταν τυχαίο και ήταν με αφορμή την αποτυχία της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να αλλοιώσει αναφορές στο ψήφισμα. 

  Ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ερωτηθεί (σύμφωνα με το ΚΥΠΕ) από Τουρκάλα δημοσιογράφο εάν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή εάν είναι ανοικτός σε νέε ιδέες όπως αυτή του Τ/κ ηγέτη που είπε ότι "μας αξίζει ένα χωριστό κράτος". Η απάντηση του ΓΓ ΟΗΕ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: 

  Πρώτον, ανέφερε πως "η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις για να επιτρέψει στα μέρη… Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πώς βλέπουν το μέλλον και πώς προχωρούμε".

  Δεύτερον, ξεκαθάρισε πως έχει εντολή από το ΣΑ ΟΗΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις:  "Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο Σ.Α. κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία".

  Τρίτον, σημείωσε πως "το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω τον καθένα, να λάβω τα συμπεράσματα της συζήτησης στην βάση του οτιδήποτε τα μέρη έχουν ως κοινή άποψη για το μέλλον".

  Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους από την ώρα που η άλλη πλευρά αποφασίσει ότι θα θέσει κι άλλα θέματα δεν μπορεί ο ΓΓ ΟΗΕ να τους πει ότι απαγορεύεται να το πράξουν. Και μπαίνει και το ερώτημα εάν "οι προηγούμενες προτάσεις της τουρκικής πλευράς ήταν πάντα μέσα σε πλαίσια ΔΔΟ;".

  Για τη Λευκωσία η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην παρούσα φάση τοποθετήθηκε ομόφωνα και εύκολα κατά ξεκάθαρο τρόπο. 

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χθες ότι δεν υπάρχει θέμα να δοθεί συναίνεση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για διαφοροποίηση των όρων εντολής πως την επιζητούμενη λύση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι για να μπορεί να αλλάξουν οι όροι εντολής θα πρέπει ο ΓΓ ΟΗΕ θα προσφύγει εκ νέου στο ΣΑ έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση και των δύο πλευρών. 

  Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του (στον Άλφα) σημείωσε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στους όρους εντολής. Ο στόχος μας, είπε, στηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ίδια την ΕΕ "και είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που θα δούμε πως ξεκινούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις". 

  Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζει ικανοποίηση γιατί "το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει εκ νέου τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό του μέρος. Επαναβεβαιώνει επίσης  όλα τα προηγούμενα Ψηφίσματα του για την Κύπρο και συγκεκριμένα το ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

  Επίσης το ΥΠΕΞ σημειώνει πως "το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει παράλληλα πλήρη στήριξη στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στον υπάρχον όγκο εργασίας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς και στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύγκλιση άτυπης συνάντησης 5+1 που θα οδηγήσει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης του κυπριακού εντός ορατού ορίζοντα". 

  Σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια, το ΥΠΕΞ σημειώνει την έκφραση ανησυχίας από το ΣΑ ΟΗΕ για τις εξελίξεις και την έκκληση για "ανάκληση των παράνομων ενεργειών, ενώ επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα με ειδική αναφορά στο 550 και στο 789". Τέλος θεωρεί σημαντικό ότι "σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης".

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ