Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 13:37

  Κομισιόν: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca

  Κομισιόν: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.40

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία AstraZeneca τον περασμένο Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις. 

  Μετά την εκ νέου υποβολή αιτήματος από την Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιεύσει το συμβόλαιο που υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 27 Αυγούστου του 2020, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή.

  Η Κομισιόν "καλωσορίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Εμβόλια".

  Αναφέρει ακόμα ότι "η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων και για να διασφαλστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων που αγοράζονται σε επίπεδο Ε.Ε."

  Το συμβόλαιο από 41 σελίδες αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την "μέγιστη προσπάθεια" για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

  "Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες", αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει την επιλογή της ΕΕ για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

  "Η ρήτρα αυτή της "κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας" δεν ίσχυε παρά σε χρόνο που δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα αναπτυσσόταν τελικά ένα εμβόλιο. Ο χρόνος πέρασε, το εμβόλιο είναι εδώ...υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ποσότητες αποστολών στο συμβόλαιο", δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Η AstraZeneca παρουσίασε την αιτιολογία της πτώσης της παραγωγής σε ευρωπαϊκό εργοστάσιο για να εξηγήσει την δυνατότητά της να τροφοδοτήσει μόνο με το ένα τέταρτο των υπεσχημένων δόσεων την Ευρώπη των 27 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

  Η εξήγηση κρίθηκε ανεπαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε εντολή για την επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής εμβολίων στο Βέλγιο, την οποία διαχειρίζεται υπεργολάβος του ομίλου.

  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συμβόλαιο προβλέπει ότι η παραγωγή θα γίνει σε τέσσερα εργοστάσια, δύο στην ΕΕ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αναγνώσιμη στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

  Σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι έχει την υποχρέωση να προορίζει για τους Βρετανούς την παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Αυτό αμφισβητείται με δριμύτητα από τις Βρυξέλλες: το συμβόλαιο ορίζει ότι τα εργοστάσια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο "οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Astrazeneca για την προμήθεια δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση του εμβολίου της Astrazeneca.

  Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει σύντομα όλα τα συμβόλαια για συμφωνίες προαγοράς που έχουν συναφθεί με φαρμακευτικές εταιρείες.

  Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο συμβόλαιο που δημοσιεύεται μετά το πράσινο φως της εταιρείας CureVac να δημοσιεύσει την συμφωνία προαγοράς με την Κομισιόν.

  Δείτε το συμβόλαιο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεια"

  Διαβάστε ακόμη:

  AstraZeneca: Πρόσφερε στην Ε.Ε. επιπλέον 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά το α΄ τρίμηνο

  Η AstraZeneca μπορεί να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια προμηθειών εμβολίων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Συμβόλαιο (1004 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ