Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 16:06

  Βερολίνο: Θα απαγορευθεί η είσοδος ταξιδιωτών;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Μονομερώς η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα της για άτομα από χώρες ραγδαίας διάδοσης των νέων στελεχών κορονοϊού. Διατηρούνται οι κατά περίπτωση έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Δεν αναμένεται συντονισμός με την ΕΕ.  

  Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο  γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε στο Βερολίνο, ότι ως το Σαββατοκύριακο η γερμανική κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει σε ένα διάταγμα το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο του. Το σχέδιο διατάγματος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία σε ταξιδιώτες από χώρες με υψηλούς ρυθμούς διάδοσης των νέων επικίνδυνων στελεχών του κορονοϊού – είτε έρχονται αεροπορικώς, οδικώς, με τρένα ή πλοία. Όπως τόνισε, η Γερμανία αναγκάζεται να πάρει μονομερώς αυτή την απόφαση επειδή δεν διαβλέπει ότι η ΕΕ θα καταλήξει σύντομα σε μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στις γερμανικές προσδοκίες. Την πρόθεση να ληφθούν μέτρα σε εθνικό πλαίσιο, είχε ανακοινώσει την Τρίτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

  Τι θα ισχύσει

  Σε μια πρώτη φάση η απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία θα αφορά ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδεχομένως να συμπεριληφθούν η Δανία και η Ολλανδία. Από την απαγόρευση εισόδου θα εξαιρούνται γερμανοί πολίτες και άτομα που μετακινούνται για λόγους εργασίας, π.χ. εργαζόμενοι στις μεταφορές εμπορευμάτων. Ο κ. Ζεεχόφερ δεν απέκλεισε να συμπεριληφθούν και άλλες ομάδες. Όπως παραδέχθηκε, το νέο διάταγμα θα μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα στα αεροδρόμια παρά στις συνοριακές διαβάσεις, δεδομένου ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να διενεργεί  ελέγχους σε μόνιμη βάση. Η γερμανική συνοριακή αστυνομία θα συνεχίσει να ελέγχει κατά περίπτωση.

  Η νέα διάταξη συνιστά μια αυστηροποίηση των νέων κανονισμών εισόδου στη χώρα που ισχύουν από την περασμένη Κυριακή. Σε αυτούς προβλέπεται ότι ταξιδιώτες από "χώρες υψηλού κινδύνου" θα πρέπει κατά την είσοδο τους στη Γερμανία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Σε περίπτωση που έρχονται με αεροπλάνο, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν πριν την αναχώρηση, αν πράγματι οι επιβάτες διαθέτουν αρνητικό τεστ. Ως περιοχές "υψηλού κινδύνου" θεωρούνται εκείνες οι χώρες όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 200 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Οι ρύθμιση αυτή αφορά 20 κράτη, ανάμεσα σε αυτά είναι οι ΗΠΑ, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πλην της Κροατίας, οι χώρες τις Βαλτικής αλλά και η Ισπανία.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ