Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 15:34

  Γερμανία: Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 64 ετών

  Γερμανία: Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 64 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι γερμανικές αρχές έθεσαν εν αμφιβόλω το εμβόλιο της AstraZeneca, ως προς την αποτελεσματικότητά του στην προστασία των ηλικιωμένων, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στις ελλείψεις εφοδιασμού που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η επιτροπή ειδικών της χώρας συνέστησε να εγκριθεί ο εμβολιασμός του φαρμακοποιού μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, σύμφωνα με σχέδιο αξιολόγησης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

  Η ομάδα, η οποία αξιολογεί τα εμβόλια για τη γερμανική κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών, αν και πρόσθεσε ότι "πέρα από αυτόν τον περιορισμό, το εμβόλιο θεωρείται επίσης εξίσου κατάλληλο".

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

  Η AstraZeneca αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, αφού γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ηλικιωμένους.

  Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τους 341 ανθρώπους που εμβολιάσθηκαν στην ομάδα ηλικίας 65 ετών και άνω, μόνο ένας μολύνθηκε με τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να έχει ένα στατιστικά σημαντικό δεδομένο.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

  "Όμως έχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεώτερους ανθρώπους", δήλωσε.

  Η σύσταση έρχεται μια μέρα προτού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο θα ήταν το τρίτο που θα δοθεί προς χρήση στο μπλοκ.

  Περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για ηλικιωμένους θα προέλθουν από τις δοκιμές της Astra στις ΗΠΑ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάρτιο. Περίπου το ένα τέταρτο των περίπου 30.000 συμμετεχόντων σε αυτή τη δοκιμή είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

  Η ΕΕ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις για το εμβόλιο από τις Pfizer/BioNTech SE, καθώς οι εταιρείες ανακαινίζουν ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο.

  Η AstraZeneca δήλωσε ότι η παραγωγή δόσεων είναι πιο αργή από το αναμενόμενο, γεγονός που θα επηρεάσει τις προγραμματισμένες παραδόσεις. Η προειδοποίηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έκτοτε κλιμακώθηκε σε μια τεταμένη αντιπαράθεση, με την εταιρεία και την ΕΕ να κατηγορούν η μία την άλλη.

  Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της "εφόδου", με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ