Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 11:39

  Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι νοτιοαφρικανικής και βρετανικής μετάλλαξης

  Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι νοτιοαφρικανικής και βρετανικής μετάλλαξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.57

  Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

  Μέσω ανακοίνωσής τους, οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι οι "μικρές διαφορές" που εντοπίστηκαν σε δοκιμές του αρχικού ιού και τις πρόσφατες μεταλλάξεις "είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου".

  Ενώ τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων, οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι θα αντιδράσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να ''νικήσουν'' το τρέχον εμβόλιο τους.

  Οι Pfizer και BioNTech στηρίζονται σε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τέξας και ενός ερευνητή της Pfizer, η οποία υποστηρίζεται από τις δύο εταιρείες και έχει προδημοσιευθεί, άρα δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, στον ειδικό ιστότοπο bioRxiv.

  Οι συντάκτες της μελέτης έφεραν σε επαφή τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει είκοσι εμβολιασμένα άτομα με δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών με τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που αναπαράχθηκαν στο εργαστήριο και περιλαμβάνουν τις βασικές παραλλαγές του αγγλικού και του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού.

  Αυτές οι μεταλλάξεις τοποθετούνται στο επίπεδο της πρωτεΐνης-ακίδας (Spike) του κορονοϊού, η οποία του επιτρέπει να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα για να διεισδύσει στην συνέχεια σε αυτά, παίζοντας άρα ρόλο κλειδί στην μόλυνση.

  "Το πλάσμα των εμβολιασμένων ατόμων με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech εξουδετέρωσε όλες τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που δοκιμάσθηκαν", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες, ακόμη και αν η εξουδετέρωση του ιού από τα αντισώματα ήταν "ελαφρά πιο αδύναμη" για τις τρεις μεταλλάξεις της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής σε σχέση με τις τρεις μεταλλάξεις της αγγλικής παραλλαγής.

  Προηγούμενη μελέτη νοτιοαφρικανών ερευνητών, η οποία προδημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε επίσης φθάσει στο συμπέρασμα ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή έδειξε να είναι περισσότερο ανθεκτική όταν ήρθε σε αντιπαράθεση με αντισώματα πρώην ασθενών της Covid-19.

  Οι δύο εταιρείες τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις αξιολογήσεις τους, κυρίως των μεταλλάξεων της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής και θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ολόκληρο τον κόσμο, απέναντι στην εμφάνιση νέων παραλλαγών.

  Επαναλαμβάνουν πάντως ότι θεωρούν πως η ευελιξία του εμβολίου του αγγελιοφόρου RNA είναι η κατάλληλη για την ανάπτυξη παραλλαγών του εμβολίου, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

  Τα εμβόλια που βασίζονται στην νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (RNA messenger) των BioNTech/Pfizer και Moderna επιτρέπουν εκ προοιμίου σχετικά ταχεία προσαρμογή. Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech έχει ήδη δώσει την διαβεβαίωση ότι διαθέτει την τεχνολογία για την ανάπτυξη, αν παραστεί ανάγκη, εμβολίου κατά των νέων παραλλαγών σε διάστημα έξι εβδομάδων.

  Σημειώνεται πως ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων λόγω κορονοϊού ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 18.000 χθες Τετάρτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ