Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 11:05

  Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Κατάρ λέει ότι ήρθε στην Τουρκία "για να μείνει"

  Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Κατάρ λέει ότι ήρθε στην Τουρκία "για να μείνει"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εμπορική Τράπεζα του Κατάρ έχει δεσμευτεί να δραστηριοποιείται στην Τουρκία "μακροπρόθεσμα" και θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση των δραστηριοτήτων της εκεί, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του δανειστή.

  "Εστιάζουμε στην οικοδόμησή και στη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Joseph Abraham σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg την Πέμπτη. Η CBQ έχει περάσει τα τελευταία χρόνια μεταστρέφοντας την κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς, είπε.

  Η CBQ είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής του Κατάρ με περιουσιακά στοιχεία, αν και ένας συνδυασμός μεταξύ της Masraf Al Rayan QSC και της Al Khalij Commercial Bank PQSC θα μπορούσε να πάρει τα πρωτεία. Πήρε την πλήρη κυριότητα της Alternatifbank AS το 2016 και από τότε χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα σχέδια ανάπτυξης της τουρκικής μονάδας.

  Οι τουρκικές τράπεζες κινδυνεύουν να αυξήσουν τα NPL αφού πιέζονται να επεκτείνουν περισσότερες πιστώσεις για να διατηρήσουν την Οικονομία σε μια νομισματική κρίση και περιορισμούς κίνησης με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της Covid-19. Οι προοπτικές για τη βιομηχανία αλλάζουν, μετά από μια δραματική αλλαγή στη χάραξη πολιτικής τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απόλυση του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραίτηση του γαμπρού του, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

  "Μεταβλητότητα πολιτικής"

  "Η Τουρκία είχε κάποια αστάθεια πολιτικής πέρυσι", δήλωσε ο Abraham. "Τώρα έχουμε δει μεγαλύτερη μεταστροφή σε μια ορθόδοξη πολιτική, η οποία είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά και θα είναι επίσης θετική για τον τραπεζικό τομέα".

  Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ έχουν εντατικοποιηθεί μετά από την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, όταν έλαβε υποστήριξη από τους ηγέτες του έθνους του Κόλπου. Η Τουρκία επέστρεψε την εύνοια ένα χρόνο αργότερα, όταν το Κατάρ δέχτηκε οικονομικό μποϊκοτάζ από μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία έχει επίσης τοποθετήσει στρατεύματα και σταθερά ανέπτυξε μια βάση στο Κατάρ από το 2017.

  Με τη διπλωματική διαμάχη στον Κόλπο να τελειώνει αυτό το μήνα, η Fitch Ratings προβλέπει ότι οι τράπεζες του Κατάρ θα μπορούσαν ως εκ τούτου να επωφεληθούν από μεγαλύτερες εισροές. Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις που τίθενται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία του κορονοϊού μπορεί επίσης να επιταχύνουν ένα συνεχιζόμενο κύμα τραπεζικής ενοποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.

  Η CBQ σημείωσε καλύτερη πορεία από ό,τι εκτιμήθηκε από τους αναλυτές πέρυσι, ακόμη και όταν ανέφερε ότι τα καθαρά της έσοδα μειώθηκαν 36%. Οι καθαρές προβλέψεις για δάνεια και προκαταβολές αυξήθηκαν 40,7% στα 228,8 εκατομμύρια δολάρια.

  Οι διατάξεις είναι "προειδοποιητικά αναχώματα ασφαλείας και συγκεκριμένες διατάξεις θα εμφανιστούν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μόλις αρθούν τα μέτρα υποστήριξης", δήλωσε ο Abraham. Αναμένει μια ισχυρότερη προοπτική ανάπτυξης για την τράπεζα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με την εφαρμογή του εμβολίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ