Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 21:00

  Fed: Η πανδημία πλήττει εκ νέου τους ίδιους τομείς -Εμμένει στην πολιτική της

  Fed: Η πανδημία πλήττει εκ νέου τους ίδιους τομείς -Εμμένει στην πολιτική της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι τομείς της οικονομίας που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, βιώνουν νέο γύρο οδύνης.

  Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων παρέμεινε στο επίπεδο του 0-0,25%, ενώ η Fed συνεχίζει τις μηνιαίες αγορές assets αξίας 120 δισ. δολαρίων.

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, η νομισματική αρχή σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας έχει επιβραδυνθεί και ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. 

  "Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία", αναφέρει η επιτροπής χάραξης πολιτικής (FOMC).

  Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι "εξαιρετικά αβέβαιες", δήλωσε o Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Fed. Σύμφωνα με τον Powell, η οικονομία παραμένει μακριά από την ανάκαμψη, ενώ τα πρόσφατα κέρδη στις τιμές των assets αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην αισιοδοξία για τη διανομή των εμβολίων και τη δημοσιονομική πολιτική, και όχι απαραίτητα στη διευκολυντική νομισματική πολιτική.

  Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη. 

  Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και αγοράζει κάθε μήνα κρατικά ομόλογα και διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι δεν θα αντιστρέψει την πορεία της έως ότου ανακάμψει η οικονομία. Αρχικά η Fed υιοθέτησε ένα πλαίσιο πολιτικής και έστειλε "σήμα" ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια με την πρώτη "μυρωδιά" πληθωρισμού. Και στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανέφερε πως θα διατηρήσει τις αγορές assets έως ότι σημειωθεί "περαιτέρω ουσιαστική πρόοδος" στο δίδυμο στόχο της χαμηλής ανεργίας και του σταθερού πληθωρισμού σε επίπεδο πλησίον του 2%. 

  Σε μια ένδειξη "επούλωσης" της αγοράς, η Fed σημειώνει ότι θα διακόψει σταδιακά τις πράξεις επαναγοράς ενός μήνα. Οι πράξεις που έχουν προγραμματιστέι για τις 2 και 9 Φεβρουαρίου θα είναι οι τελευταίες προγραμματισμένες πράξεις επαναγοράς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ