Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 11:18

  Η υποψήφια υπουργός Εμπορίου του Μπάιντεν δεσμεύεται για "επιθετικά" μέτρα έναντι της Κίνας

  Η υποψήφια υπουργός Εμπορίου του Μπάιντεν δεσμεύεται για "επιθετικά" μέτρα έναντι της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ θα "αναλάβουν επιθετικά μέτρα" για την καταπολεμήσουν τις "αθέμιτες" πρακτικές της Κίνας στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις επαναφοράς της μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε η Τζίνα Ραϊμόντο, υποψήφια του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη θέση της υπουργού Εμπορίου.

  Μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό της, η κ. Ραϊμόντο δεσμεύθηκε να κινηθεί ενάντια στις πολιτικές που πλήττουν τους Αμερικανούς εργαζομένους,  χωρίς ωστόσο να εκθέσει λεπτομερειακά τη στρατηγική της. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί ορισμένο χρόνο προκειμένου να αξιολογήσει τις πρακτικές που ακολουθούσε έως τώρα η κυβέρνηση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ αυτών εκείνες που συνδέονται με δασμούς, είπε ακόμη η υποψήφια υπουργός.

  "Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί ξεκάθαρα με τρόπους που πλήττουν τον ανταγωνισμό - πλημμυρίζοντας με φθηνό χάλυβα και αλουμίνιο την Αμερική, γεγονός που πλήττει τους Αμερικανούς εργαζομένους και την δυνατότητα των εταιρειών μας να δρουν σε ένα δίκαια ανταγωνιστικό περιβάλλον", ανέφερε ακόμη η Ραίμόντο, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ. Εάν εγκριθεί ο διορισμός μου, σημείωσε, "σκοπεύω να είμαι πολύ επιθετική προκειμένου να βοηθήσω τους Αμερικανούς να αγωνιστούν ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας".

  Τα σχόλιά της, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνα άλλων αξιωματούχων και υποψήφιων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, που δείχνουν ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των σκληρών μέτρων που έλαβε ο Τραμπ κατά της Κίνας, χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς ποια. Την περασμένη εβδομάδα, η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ  "είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων" για την αντιμετώπιση πρακτικών όπως "το ντάμπινγκ σε προϊόντα, η έγερση εμποδίων στο ελεύθερο εμπόριο και οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες".

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ελπίζει οι ΗΠΑ "να σεβαστούν τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού και να προσφέρουν ένα ανοικτό, δίκαιο περιβάλλον χωρίς διακρίσεις για τις επιχειρήσεις όλων των χωρών", σε ερώτηση για την τοποθέτηση της κ. Ραϊμόντο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ