Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 10:34

  Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Τουρκίας: "Βλέπει" αύξηση 6% το 2021

  Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων 'μαχαιριών' στην τουρκική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλαξε επί τα βελτίω τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Οικονομία της Τουρκίας, εν μέσω της διάθεσης εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αντίδραση στην πανδημία επιδείνωσε τους προϋπάρχοντες χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

  Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% το 2021, δήλωσε το ΔΝΤ. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 5%.

  Οι αυξημένες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, τα μειωμένα αποθέματα, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυξανόμενη 'δολαριοποίηση' "έθεσαν την Τουρκία εκτός τροχιάς και μακριά από πολλές άλλες χώρες στην αναδυόμενη αγορά", δήλωσε το Ταμείο. Χαιρέτισε τον άξονα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διαχείρισης, που εξήγγειλε ο Ερντογάν.

  "Θα πρέπει να διατηρηθεί μια σταθερή στάση νομισματικής πολιτικής, με πιθανή ανάγκη να καταστεί περαιτέρω αυστηρή η νομισματική πολιτική, εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν σταθεροποιηθούν", ανέφερε.

  Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας με έναν παλιό σύμμαχο, η παραίτηση του γαμπρού του ωςαπό το πόστο του τσαρου της Οικονομίας τον Νοέμβριο και οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσαν αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών, πως η χώρα έχει πλέον υιοθετήσει μια πιο συμβατική πορεία νομισματικής πολιτικής. Ο νέος κυβερνήτης Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος κληρονόμησε διψήφιο πληθωρισμό από τον γαμπρό του Ερντογάν, μαζί με την 'εξάτμιση' της λίρας και τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος, δεσμεύτηκε να διατηρήσει την πολιτική αυστηρή, να δημιουργήσει αποθέματα ξένου νομίσματος και να δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών το 2021.

  Ο πληθωρισμός ήταν 14,6% στα τέλη Δεκεμβρίου και η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας για το 2021 είναι 9,4%.

  Το ΔΝΤ "βλέπει" το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να μειώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω χαμηλότερων εισαγωγών χρυσού και μέτριας ανάκαμψης του τουρισμού. Το Ταμείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει πρόσθετη δημοσιονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία, λέγοντας ότι έχει δημοσιονομικό χώρο περίπου 1% του ΑΕΠ.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ