Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 18:46

  New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο

  New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν ήπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις μελλοντικές τους δαπάνες το επόμενο 12μηνο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η New York Federal Reserve.

  Η έρευνα κατέδειξε ότι οι καταναλωτές αυξάνουν με αργό ρυθμό τις δαπάνες τους καθώς η οικονομία ξανανοίγει και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν σταδιακά στη δουλειά τους, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον εκτιμώντας ότι η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω όσο περιορίζεται η πανδημία.

  Το ποσοστό των νοικοκυριών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία σημαντική αγορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες αυξήθηκε σε 54,6% τον Δεκέμβριο. Ποσοστό αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το χαμηλό του 50,7% που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2020, αλλά ακόμη πολύ χαμηλότερο τα προ πανδημίας επίπεδα, του 62,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

  Οι καταναλωτές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και εισοδήματος εμφανίζονται πάντως πολύ πιο αισιόδοξοι για τις μελλοντικές δαπάνες τους το επόμενο έτος, με το μέσο νοικοκυριό να αναμένει αύξηση των δαπανών του κατά 3% από 2,2% τον Αύγουστο.

  Τα αμερικανικά νοικοκυριά ανέφεραν τον Δεκέμβριο ότι αναμένουν οι δαπάνες για τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης και άλλους πάγιους λογαριασμούς να αυξηθούν κατά μέσο όρο 4,1% το επόμενο έτος, από 3,5% τον Αύγουστο.

  Παράλληλα, δήλωσαν ότι αναμένουν πως οι μη απαραίτητες δαπάνες για χόμπι, διασκέδαση και ταξίδια, θα αυξηθούν κατά 1,6% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, από 1,0% τον Αύγουστο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ