Συνεχης ενημερωση
Τουρκικό εφετείο ανέτρεψε σήμερα την απαλλακτική απόφαση για 9 ανθρώπους, μεταξύ αυτών o φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τις μαζικές διαδηλώσεις το 2013, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση του Ρόιτερς.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ολοκληρωθεί με την αθώωση-έκπληξη των 9 κατηγορουμένων τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τη δίκη παρακολουθούσαν στενά οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ήταν συμβολική της καταστολής των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι συνολικά 16 κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατηγορήθηκαν ότι οργάνωσαν και διέσπειραν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Γκεζί το 2013. Οι υποθέσεις 7 κατηγορουμένων, που δεν είχαν παραστεί στη δίκη, διαχωρίστηκαν από αυτές των υπολοίπων 9 και η δίκη τους συνεχίζεται.
Δικαστικά έγγραφα δείχνουν πως το εφετείο απεφάνθη σήμερα να ανατρέψει την απαλλακτική απόφαση και να στείλει πίσω στο δικαστήριο την υπόθεση.
Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε για την ανατροπή της αθώωσης, το δικαστήριο ανέφερε ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της ετυμηγορίας και ότι μια δεύτερη υπόθεση σε βάρος του Καβαλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά την έκδοση της ετυμηγορίας στην υπόθεση του Γκεζί.
Στις κινητοποιήσεις του 2013 συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν για την ανέγερση ενός αντιγράφου οθωμανικών στρατώνων στο πάρκο Γκεζί της πόλης.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που απαλλάχθηκαν πέρυσι ήταν ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε τις κινητοποιήσεις. Παρέμεινε υπό κράτηση στη φυλακή για κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
17:55 Έλεγχοι Covid: Πρόστιμα €1.855.800 και αναστολή λειτουργίας σε έξι επιχειρήσεις
-
17:52 Το μείγμα "κορονοϊού/Brexit" ψαλίδισε το μερίδιο αγοράς της Βρετανίας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα
-
17:48 Αποχωρεί "σχεδόν" από την πολιτική ο Νάιτζελ Φάρατζ
-
17:47 Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα: Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος πολιτών με πρόσχημα την τήρηση μέτρων
-
17:39 Βουλή: Δέσμη μέτρων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
-
17:37 Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Η Ελλάδα έστειλε επιθετικό σκάφος στο Καστελόριζο
-
17:34 Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου
-
17:32 Κορονοϊός: 1.165 νέα κρούσματα και 477 διασωληνωμένοι - 39 νέοι θάνατοι
-
17:29 Άντεξε στην κατοχύρωση κερδών το Χρηματιστήριο
-
17:15 Υπ. Υγείας σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο κινδυνολογικός λαϊκισμός υπονομεύει την εθνική προσπάθεια
-
Το μόνο ποσοστό που αξίζει να θυμάστε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: 0%
-
Γυμνοί με τους καρχαρίες...
-
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown
-
Μέρες του 2021
-
Απαγορευτικό στην πώληση καλλυντικών από τα σούπερ μάρκετ
-
Έρχεται δευτερογενής αγορά ακινήτων - Πώς θα λειτουργεί
-
Η μεταλλομανία, η Σοφοκλέους και ο πρώτος market maker
-
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πρακτόρων από τον ΟΠΑΠ
-
Ποιοι κερδίζουν από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022
-
Η οικονομία είναι για πανηγύρια ή για τα πανηγύρια...
-
Γυμνοί με τους καρχαρίες... (123)
-
Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις σκηνές αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη (65)
-
Μ. Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό (44)
-
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την παράταση του lockdown (36)
-
Παγώνη: Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα από 16/3 (23)
-
Λαγκάρντ: Αμφισβητήστε τα παλιά πρότυπα για τον ρόλο των γυναικών στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνία μας (19)
-
Ο Κουφοντίνας επιμένει και η Δικαιοσύνη αποφασίζει (15)
-
Απαγορευτικό στην πώληση καλλυντικών από τα σούπερ μάρκετ (14)
-
Μέγκαν: Η βασιλική οικογένεια ανησυχούσε για το πόσο σκούρο θα ήταν το χρώμα του δέρματος του Άρτσι (12)
-
Δικογραφία για πέντε αδικήματα στους 11 συλληφθέντες χτες στη Νέα Σμύρνη - Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα (11)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
