Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 15:04

Το Ευρωκοινοβούλιο προωθεί ψήφισμα για να μπλοκάρει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 λόγω Ναβάλνι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα την Πέμπτη με το οποίο θα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ως απάντηση στη σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι, ο πλέον γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο και φυλακίστηκε με την κατηγορία παραβίασης των όρων αναστολής της ποινής του, μόλις επέστρεψε στη Ρωσία μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που εξακολουθεί να υποστηρίζει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 παρά τις επικρίσεις άλλων χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της όσον αφορά το έργο παρά τις εξελίξεις στην υπόθεση Ναβάλνι.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του ψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 ώρα Ελλάδος, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί.

Το ψήφισμα ζητά από την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις του μπλοκ με τη Ρωσία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Ναβάλνι, καθώς και την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής του γερμανορωσικού αγωγού, και παρότι δεν είναι δεσμευτικό έχει σημαντικό πολιτικό βάρος.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επανεξετάσουν προσκετικά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορες πλατφόρμες εξωτερικής πολιτικής και σε έργα όπως ο Nord Stream 2, την ολοκλήρωση του οποίο πρέπει να σταματήσει αμέσως η ΕΕ", αναφέρει το προσχέδιο του ψηφίσματος, σύμφωνα με το Reuters.

Το Nord Stream 2 έχει στόχο για να διπλασιάσει μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία, στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που αντιστοιχούν σε άνω του ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

Ο αγωγός, που κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής τη ρωσική Gazprom και στην οποία συμμετέχουν δυτικές εταιρείες, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2021.

Το έργο πάντως έχει χωρίσει τα κράτη μέλη της ΕΕ, με ορισμένα εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει τον παραδοσιακό δίαυλο φυσικού αερίου του μπλοκ, που είναι η Ουκρανία, αλλά και ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ένωσης από τη Ρωσία.

Η ΕΕ θα πρέπει να "χαράξει μια νέα στρατηγική για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, με επίκεντρο την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία προάγει τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα", αναφέρει επιπρόσθετα το προσχέδιο του ψηφίσματος.