Συνεχης ενημερωση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:21
Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, σε μία Ουάσινγκτον που βρίσκεται σε περιορισμό λόγω της εξάπλωσης της Covid-19 και σε μία τελετή με αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την ώρα που η θητεία του ήδη αποχωρήσαντος από την Ουάσινγκτον, Ντόναλντ Τραμπ έληξε.
Μαζί του και η Κάμαλα Χάρις, έγινε η πρώτη μαύρη, γυναίκα που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της χώρας.
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε σε τελετή στο Καπιτώλιο και έγινε μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ο Μπάιντεν είπε ότι "αυτή είναι μια μέρα για την Αμερική, μια μέρα για τη Δημοκρατία. Μια μέρα ιστορίας και ελπίδας, ανανέωσης και αποφασιστικότητας".
Κάνοντας αναφορές στα επεισόδια στο Καπιτώλειο, πριν από μερικές μέρες, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη ο Μπάιντεν τόνισε: "σήμερα γιορτάζουμε όχι τη νίκη ενός υποψηφίου αλλά τη νίκη ενός σκοπού: της Δημοκρατίας".
Την ώρα της ορκωμοσίας, το Twitter άλλαξε και παρέδωσε τους λογαριασμούς του προέδρου των ΗΠΑ και της αντιπροέδρου στα επιτελεία των Μπάιντεν και Χάρις.
The @POTUS and @VP accounts have officially transitioned to President @JoeBiden and Vice President @KamalaHarris. #InaugurationDay pic.twitter.com/wDZlIFzetN
— CBS This Morning (@CBSThisMorning) January 20, 2021
Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), ο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ παρακολούθησαν τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως "Η Εκκλησία των Προέδρων".
Joe Biden and Kamala Harris attend inaugural church service at the Cathedral of St. Matthew the Apostle along with congressional leaders. https://t.co/2pnC6CISOp #InaugurationDay pic.twitter.com/zFhjT7onBs
— ABC News (@ABC) January 20, 2021
Την ώρα που ο Μπάιντεν μετέβαινε στην εκκλησία, ο Τραμπ αναχωρούσε με το Air Force One για τη Φλόριντα.
Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω Twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν "ανέβασε" στο Twitter και το πρώτο του tweet, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων προαναγγέλοντας "μια νέα μέρα για την Αμερική".
It’s a new day in America.
— Joe Biden (@JoeBiden) January 20, 2021
Οι εκλεκτοί του Μπαίντεν για τους υπουργικούς θώκους, όπως η Τζάνετ Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αναμένεται να ορκιστούν τις επόμενες μέρες.
-
09:34 Τζ. Μπάιντεν: Το Ιράν δεν μπορεί να δρα ατιμώρητα
-
09:30 Α. Μπλίνκεν: Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών για την δολοφονία Κασόγκι μιλά από μόνη της
-
09:25 Κ. Μητσοτάκης: Ο πρώτος χρόνος να γίνει και ο μόνος χρόνος της πανδημίας
-
09:23 Μοσχάτο: Επίθεση με μολότοφ στο Δημαρχείο
-
09:17 Τα στοιχεία που οδήγησαν στην παράταση του lockdown ζήτησε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου
-
09:12 "Πράσινα" δάνεια άνω των 20 δισ. σε επιχειρήσεις και ιδιώτες από τις τράπεζες το 2021
-
09:12 Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο
-
09:04 Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο κόκκινο και ποιες παραμένουν στο "βαθύ" κόκκινο
-
08:59 Κυπριακό: Ο ΟΗΕ θέλει λύση στην Πενταμερή, αλλά η Τουρκία προδικάζει για το αρνητικό αποτέλεσμα
-
08:50 ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παύλος Πολάκης "έχασε" τα Χανιά
-
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παύλος Πολάκης "έχασε" τα Χανιά
-
Με "συμψηφιστικά" κουπόνια θα επιδοτούνται οι πάγιες δαπάνες
-
Πούτιν & Ερντογάν: Μια παράξενη "αδελφική" σχέση σκληρής ισχύος
-
Πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση Λιγνάδη
-
Ο κύβος ερρίφθη: Έρχεται το Διαβατήριο Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
-
Νέα έξαρση των νοσηλειών "δείχνουν" τα δεδομένα της διασποράς
-
ΟΤΕ: Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και οι επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ
-
Κυνήγι νέων επενδύσεων με ενέχυρο... Πικάσο
-
Ανθεκτικά τα επαγγελματικά ακίνητα
-
Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο κόκκινο και ποιες παραμένουν στο "βαθύ" κόκκινο
-
Πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση Λιγνάδη (12)
-
Ο κύβος ερρίφθη: Έρχεται το Διαβατήριο Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (7)
-
Με "συμψηφιστικά" κουπόνια θα επιδοτούνται οι πάγιες δαπάνες (4)
-
"Πράσινα" δάνεια άνω των 20 δισ. σε επιχειρήσεις και ιδιώτες από τις τράπεζες το 2021 (1)
-
Ανθεκτικά τα επαγγελματικά ακίνητα (1)
-
Πούτιν & Ερντογάν: Μια παράξενη "αδελφική" σχέση σκληρής ισχύος (1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
