Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 09:57
Έντονες αντιδράσεις ΗΠΑ - ΕΕ για την κράτηση Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Ρωσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.01
Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη χώρα, Αλεξέι Ναβάλνι, ανοικτό επικριτική του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, αμέσως μετά την άφιξη του τελευταίου στη Μόσχα, μετά από μήνες θεραπείας στη Γερμανία που ακολούθησε τη δηλητηρίασή του, σε μια κίνηση η οποία επικρίνεται έντονα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.
Ο Ναβάλνι, 44 ετών, ήρθε αντιμέτωπος με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπως μεταδόθηκε σε live μετάδοση από τον λογαριασμό του στο YouTube. H ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο Ναβάλνι τέθηκε υπό κράτηση για παράβαση των όρων της αναστολής για ποινή στην οποία ο Ρώσος ακτιβιστής είχε καταδικαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass.
"Εδώ είναι το σπίτι μου", ανέφερε στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του την Κυριακή, λίγο πριν συλληφθεί. "Δεν φοβάμαι τίποτα", είπε, γνωρίζοντας ότι πιθανόν να αντιμετώπιζε μια μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση που επέστρεφε στη Ρωσία.
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ - αποχωρεί την Τετάρτη μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ - καταδίκασε την απόφαση των ρωσικών αρχών και ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Ναβάλνι, στο ίδιο κλίμα με τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
"Σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι η κράτησή του είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών να σωπάσει ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητες φωνές που στέκονται επικριτικά έναντι των ρωσικών αρχών", ανέφερε ο Πομπέο σε δήλωσή του την Κυριακή.
Алексея просят куда-то пройти для "уточнения обстоятельств пересечения государственной границы" pic.twitter.com/Kh6xun3pv2
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) January 17, 2021
Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για τις καταγγελίες του κατά της διαφθοράς στη Ρωσία και τον πολιτικό ακτιβισμό του κατά της ρωσικής κυβέρνησης, ανάρρωνε στη Γερμανία από επίθεση που είχε δεχθεί με νευροπαραλυτική ουσία τον Αύγουστο, με τις δυτικές κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς για την απόπειρα δολοφονίας.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του βοηθού του προέδρου των ΗΠΑ επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας από την Τετάρτη, όταν και θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, επιτέθηκε στο Κρεμλίνο και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του ακτιβιστή.
"Ο κ. Ναβάλνι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος άμεσα και οι δράστες της εξοργιστικής επίθεσης κατά της ζωής του θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά της ζωής του δεν αποτελούν απλώς παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μια μετωπική επίθεση στον ρωσικό λαό ο οποίος ζητεί να ακουστεί η φωνή του", σημειώνει ο Σάλιβαν.
Mr. Navalny should be immediately released, and the perpetrators of the outrageous attack on his life must be held accountable. The Kremlin’s attacks on Mr. Navalny are not just a violation of human rights, but an affront to the Russian people who want their voices heard.
— Jake Sullivan (@jakejsullivan) January 17, 2021
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποκάλεσε την κράτηση του Ναβάλνι "απαράδεκτη" και κάλεσε σε άμεση απελευθέρωσή του. Ο δε πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τόνισε ότι "πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια να τρομοκρατηθεί η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Ρωσία.
The detainment of Alexey #Navalny upon arrival in Moscow is unacceptable.
— Charles Michel (@eucopresident) January 17, 2021
I call on Russian authorities to immediately release him.
Την καταδίκη της ΕΕ για την κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Ρωσία εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν.
"Καταδικάζω την κράτηση του Aλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές κατά την επιστροφή του στη Ρωσία", ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι "οι ρωσικές αρχές πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του".
Παράλληλα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι "η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας".
"Συνεχίζουμε επίσης να περιμένουμε μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση κατά της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση", κατέληξε.
Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία κάλεσε την ΕΕ σε επιβολή "κυρώσεων" κατά της Ρωσίας εάν ο Ναβάλνι δεν απελευθερωθεί, όπως τόνισε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι "η κράτηση του Ναβάλνι είναι εντελώς ακατανόητη. Το κράτος δικαίου και η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, στην οποία η Ρωσία δεσμεύεται συνταγματικά, αλλά και από τις διεθνείς συνθήκες, αφορούν και τον Ναβάλνι. Πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα".
Foreign Minister @HeikoMaas: Alexei #Navalny|s detainment is utterly incomprehensible. Rule of law & protection of civil rights, to which Russia is bound by constitution & international obligations, must apply to him. He should be immediately released.
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) January 18, 2021
Οι δικηγόροι του Ναβάλνι δήλωσαν εξάλλου σήμερα ότι δεν τους έχει δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους από χθες και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του.
Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε την Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.
"Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.
"Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος", είπε ο Ράαμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
"Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ", έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας ότι " ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις".
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι τα σχόλια του Σάλιβαν και άλλων δυτικών αξιωματούχων "ήταν ήδη έτοιμα από πριν", καλώντας τους "να σέβονται το διεθνές δίκαιο, να μην εμπλέκονται σε νομικές διαδικασίες ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και να ασχολούνται με τα προβλήματα των δικών τους χωρών".