Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιαν-2021 08:29

  Κύπρος: Ανοιχτό να καταψηφιστεί ξανά ο προϋπολογισμός

  κύπρος-προϋπολογισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σκηνικό γύρω από τις άγονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, από τη μια, και ΕΔΕΚ από την άλλη, οδηγεί στο συμπέρασμα πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει κάτι ουσιαστικό να αντιπροτείνει τη Δευτέρα, στο πλαίσιο συνάντησής του με τους Μαρίνο Σιζόπουλο και Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε για το αγκάθι των εκποιήσεων, είτε για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΔΕΚ, τότε οι πιθανότητες να καταψηφιστεί για δεύτερη φορά ο προϋπολογισμός αυξάνονται. Παράλληλα και η ανησυχία της κοινής γνώμης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

  Ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός χθες, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αν δεν ψηφιστεί παράλληλα τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις, ώστε δανειολήπτες να μπορούν να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν αποφάσεις των τραπεζών και να παγώσουν διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δε Κωστής Ευσταθίου, χωρίς να είναι εξίσου κατηγορηματικός, δηλώνει πως εμμένει και αυτός στην τροποποίηση της νομοθεσίας, αλλά θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για την τελική απόφαση της Κυβέρνησης.

  Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση οι συνέπειες για την οικονομία και τις τράπεζες θα ήταν καταστροφικές. Καμιά τροποποίηση δεν ευνοεί ούτε η Κεντρική Τράπεζα.

  Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρίνος Σιζόπουλος κινούνται πυροσβεστικά, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, με την προσοχή να εστιάζεται στην αναζήτηση διεξόδου για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εκποιήσεις, όπως ζητούν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ.

  Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα, χθες, την επόμενη μέρα στην κυπριακή οικονομία, σε περίπτωση νέας καταψήφισης του προϋπολογισμού και επικρίθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης για κινδυνολογία.

  Ωστόσο, δεν εξέλιπαν οι ελπίδες για κάποια έκπληξη. Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κινδύνου να μείνει η χώρα χωρίς προϋπολογισμό σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, να λειτουργήσει ως υπερκομματικός πρόεδρος και όχι ως βουλευτής του ΑΚΕΛ. Η ψήφος του πολύ πιθανό να κριθεί καθοριστική.  

  Πηγή: philenews.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ