Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιαν-2021 13:38

  Ντομπρόβσκις: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

  Ντομπρόβσκις: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) και Επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις σε απάντησή του σε ερώτηση που κατατέθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και με την υποστήριξη όλων των Ευρωβουλευτών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας (Τ.Ε.) ως απάντηση στις συστηματικές παραβιάσεις της παραπάνω συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας.

  Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας της Τ.Ε. σημειώνοντας εμφατικά ότι η λήψη μονομερών μέτρων από την Τουρκία (πρόσθετοι δασμοί, πιστοποιητικά καταγωγής, διάφορα άλλα μη δασμολογικά εμπόδια) υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία της Τ.Ε. εις βάρος της οικονομίας και των δυο μερών. Αναφέρει επίσης ότι η Ε.Ε. κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σημειώσουν σαφή πρόοδο όσον αφορά στη συμμόρφωση της χώρας προς τις αρχές και τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης. 

  Τέλος, ο Αντιπρόεδρος δηλώνει ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τ.Ε. και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ