Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 10:48

  Το City του Λονδίνου θα πρέπει να... περιμένει για πρόσβαση στην ΕΕ - "Η απόφαση θέλει αρκετό χρόνο"

  Το City του Λονδίνου θα πρέπει να... περιμένει για πρόσβαση στην ΕΕ - "Η απόφαση θέλει αρκετό χρόνο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο βρετανικός χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να κάνει ασκήσεις... υπομονής, καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι είδους και πόση πρόσβαση θα του επιτρέψει στην ενιαία αγορά υπηρεσιών "θα χρειαστεί χρόνο", όπως τόνισε αξιωματούχος του μπλοκ των 27 χωρών στο πρακτορείο Bloomberg.

  Η δυνατότητα εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου να εξυπηρετούν πελάτες στην ηπειρωτική Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί το βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο, μετά και την οριστική αποχώρηση του Η.Β., την 1η Ιανουαρίου 2021, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που ενώνει τις 27 χώρες της ΕΕ με τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν σε μια ενιαία αγορά (με την οποία συνδέεται μέσω διμερών συμφωνιών σε μεγάλο βαθμό και η Ελβετία).

  Το βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί σε βάθος, τόνισε ο Almoro Rubin de Cervin, επικεφαλής διεθνών σχέσεων στο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο είναι αρμόδιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

  Ο κλάδος έμεινε σε γενικές γραμμές εκτός των προνοιών της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που σύναψαν την παραμονή των Χριστουγέννων η ΕΕ και το ΗΒ και οι διμερείς σχέσεις στον συγκεκριμένο τομέα επαφίενται προς το παρόν στη λεγόμενη "αρχή της ισοδυναμίας", όπου η μία πλευρά παρέχει πρόσβαση στην άλλη σε όσον βαθμό κρίνει ότι το ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό και αξιόπιστο.

  "Η αρχή της ισοδυναμίας απαιτεί κάποιον βαθμό ευθυγράμμισης. Αυτός όμως ο βαθμός ευθυγράμμισης πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ανά κλάδο", ανέφερε ο Rubin de Cervin, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα. "Η ισοδυναμία ως διαδικασία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο".

  Μολονότι το ΗΒ εξήλθε της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 και του ΕΟΧ τον Ιανουάριο του 2021 με ένα ταυτόσημο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ΕΕ, Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν αλλαγές σε σειρά τομέων, έχοντας ανακτήσει τη σχετική ελευθερία. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Η.Β. (Bank of England), Andrew Bailey, έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν πρέπει να παραμείνει "δεμένη" στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να "εξαγοράσει" ως αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπηρεσιών.

  Ως πρώτο βήμα, ΗΒ και ΕΕ εργάζονται επάνω σε ένα πλαίσιο συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, με το στόχο αυτό να είναι έτοιμο έως τον Μάρτιο του 2021. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από τη διαπραγμάτευση για τη βρετανική πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ξεκαθάρισε ο Rubin de Cervin, τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας των δύο μερών δεν θα δεσμεύει την ΕΕ σε ζητήματα ισοδυναμίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ