Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιαν-2021 09:15

  ΟΗΕ: Στόχος η αποτροπή ενός νέου ναυαγίου στο Κυπριακό

  ΟΗΕ: Στόχος η αποτροπή ενός νέου ναυαγίου στο Κυπριακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κινήσεις εκ προοιμίου, που στοχεύουν να αποτραπεί ένα νέο ναυάγιο στο Κυπριακό, γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Ο Διεθνής Οργανισμός επιδιώκει σε αυτή τη φάση να διαμορφώσει συνθήκες, για να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε κοινό κείμενο, ει δυνατόν πριν τη σύναξη.

  Αυτή είναι και η αποστολή της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται σήμερα στην Κύπρο κι αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η κ. Λουτ θα επιχειρήσει να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενοι στη διάρκεια της Πενταμερούς να χαθούν στη… μετάφραση και οδηγηθεί σε αποτυχία. 

  Είναι γνωστό πως ο Γ.Γ. φλερτάρει εξαρχής με την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, εξέλιξη με την οποία συμφωνεί η Λευκωσία παρόλο που υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Ενδέχεται δε το ανακοινωθέν να θεωρηθεί στρατηγική συμφωνία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο. Το σίγουρο είναι πως ό,τι ανακοινωθεί θα είναι δεσμευτικό για όλους και θα καθορίζει και τα επόμενα βήματα. 

  Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως από διάφορες πλευρές υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να υπάρξει "ευελιξία" των εμπλεκόμενων ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, αν και διευκρινίζεται πως θα πρέπει γίνουν "σεβαστά τα συμφωνηθέντα", οικοδομώντας πάνω στην εργασία που ήδη έχει επιτευχθεί ("existing body of work"). Είναι σαφές πως επιχειρείται να ανοίξει "παράθυρο" για διεύρυνση των συζητήσεων με νέες ιδέες, όπως επιμένει η κατοχική Τουρκία. Παράλληλα, από βρετανικής πλευράς επανέρχεται η γνωστή μέθοδος της "εποικοδομητικής ασάφειας", κυρίως ως προς την ονοματολογία της λύσης.

  Ο σχεδιασμός είναι όπως η άτυπη Διάσκεψη πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, καθώς είναι προφανές πως θα επιδιωχθεί αποτέλεσμα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά. 

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων