Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιαν-2021 23:47

  Ερντογάν: Τα καπρίτσια ορισμένων χωρών εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

  Ερντογάν: Τα καπρίτσια ορισμένων χωρών εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να πείσει ότι θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις του με την ΕΕ, δεν παρέλειψε να προβεί σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με την πρόεδρο της Κομισιόν, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και τις περιφερειακές εξελίξεις, ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας και ότι βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη.

  Παρότι όμως τόνισε πως η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ το νέο έτος, σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι τα καπρίτσια ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ και τα τεχνητά προβλήματα που δημιουργούν, δεν επέτρεψαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι επαφές των δύο πλευρών το 2020, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

  Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πρώτο στάδιο για τη σύσταση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα ήταν η ενημέρωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε ότι το 2021 θα μπορούσε να είναι παραγωγικό για την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

  Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Τελωνειακή Ένωση, να διευθετηθεί το ζήτημα της βίζας σε Τούρκους πολίτες και πως πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι μηχανισμοί διαβούλευσης και να τερματιστούν οι διακριτές πράξεις και η ρητορική κατά της Τουρκίας.

  Τέλος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί ωφέλιμο να ξαναρχίσουν οι τακτικές σύνοδοι κορυφής Τουρκίας-ΕΕ και οι επαφές υψηλού επιπέδου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ