Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιαν-2021 13:29

  Ολοταχώς για ρεκόρ άνω των 11 ετών το σερί εβδομαδιαίων κερδών στο χρηματιστήριο της Κων/πολης

  Ολοταχώς για ρεκόρ άνω των 11 ετών το σερί εβδομαδιαίων κερδών στο χρηματιστήριο της Κων/πολης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολοταχώς σε πορεία για ρεκόρ άνω της 11ετίας βρίσκεται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς η ανανεωμένη όρεξη παγκοσμίως για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για μια μετάβαση σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική, προσελκύει τους επενδυτές σε μια αγορά που διαπραγματεύεται σε ελκυστικές τιμές.

  Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε άνοδο 3,8% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σημειώνοντας ρεκόρ και βρίσκεται αισίως στην 10η εβδομάδα των κερδών του. Αυτό καθιστά το εν λόγω σερί, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου μετά από μια αναθεώρηση της κορυφαίας οικονομικής διαχείρισης της Τουρκίας, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2009.

  Οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και η λίρα έχει ενισχυθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου από τότε που η Τουρκία  αντικατέστησε  τον υπουργό Οικονομικών και εγκατέστησε έναν νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εργάστηκε για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας με φιλικά προς την αγορά μηνύματα και ο ρυθμός ανάκαμψης αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η αισιοδοξία για την πρόοδο στην παροχή εμβολίων κορανοϊού έδωσαν νέα ώθηση στις αναδυόμενες αγορές.

  Ακόμα και μετά το μακρύ σερί, οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες χαρτοφυλακίου, οι οποίες είναι τα "βαριά χαρτιά" στον δείκτη μετοχών, παραμένουν ελκυστικές, σύμφωνα με τον Χαϊντάρ Ατζούν, διευθύνοντα σύμβουλο της Marmara Capital στην Κωνσταντινούπολη.

  Οι προοπτικές για τις τουρκικές μετοχές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των ξένων επενδυτών, καθώς ο ενθουσιασμός μεταξύ των ντόπιων για μετοχές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί, δήλωσε ο Ατζούν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ