Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 13:46

  Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις κορονοϊού - Συστάσεις για το διάστημα μεταξύ δόσεων του εμβολίου

  ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο τη “μάχη” κατά της φυματίωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρώπη οφείλει "να αντιμετωπίσει" μία "ανησυχητική κατάσταση", εξαιτίας της κυκλοφορίας της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίσθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  "Τα βασικά μέτρα, αυτά που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ενισχυθούν για την μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές", δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  Είναι σημαντικό να γενικευθεί η χρήση μάσκας, να περιορισθούν οι κοινωνικές συναθροίσεις, να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών και όλα αυτά τα μέτρα να συνδυασθούν με αποτελεσματικά συστήματα διάγνωσης και ιχνηλάτησης και την απομόνωση των ασθενών, συνόψισε ο Χανς Κλούγκε.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το νέο στέλεχος "θα μπορούσε προοδευτικά να αντικαταστήσει τα άλλα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί ότι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο και περισσότερο στην Δανία".

  Είκοσι δύο χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης, στην οποία περιλαμβάνονται 53 χώρες ανάμεσά τους και η Ρωσία, έχουν πλέον καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

  Η βρετανική μετάλλαξη ("VOC 202012/01") δεν αλλάζει την φύση της ασθένειας: "η Covid-19 δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σοβαρή" και "τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένα", υπενθύμισε ο Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης.

  Ομως, το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

  "Είναι μία κατάσταση ανησυχητική, που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μίας βραχείας περιόδου θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε κάνει και να ενισχύσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιπέδωση των καμπυλών που έχουν εκτοξευθεί σε πολλές χώρες", δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

  Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα των 27,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων και 603.000 θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

  Ευελιξία ως προς την χρονική απόσταση ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης

  Ο εμβολιασμός των ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  Ο Χανς Κλούγκε εξήγησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

  "Είναι σημαντικό μία τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μία ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν την στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων υγείας", δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

  Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με τις συζητήσεις που γίνονται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αντιμετώπιση της χαμηλής τροφοδοσίας σε εμβόλια με την παράταση του χρόνου ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέχρι και κατά 12 εβδομάδες και για το ενδεχόμενο της μείωσης του όγκου ορισμένων δόσεων.

  Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών. Οι Pfizer και BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά την πρώτη δόση.

  Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε επείγουσα έγκριση για την διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech πριν από δύο εβδομάδες και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν λάβει την πρώτη δόση από την έναρξη του εμβολιασμού εδώ και μία εβδομάδα.

  Στη Βρετανία, η οποία ενέκρινε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα ενός μηνός.

  Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με οψιόν για άλλα 100 εκατομμύρια. Βρίσκεται σε συνομιλίες για την παραγγελία 50 έως 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ