Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιαν-2021 19:24

  Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει πλέον τον Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας

  Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει πλέον τον Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίζει νόμιμα τον Βενεζουελάνο ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido ως νόμιμο αρχηγό του κράτους, καθότι απώλεσε τη θέση του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε το μπλοκ των 27 χωρών.

  Ο Guaido εξακολουθεί να θεωρείται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Προέδρου Nicolas Maduro το 2018 και δύο διπλωμάτες της ΕΕ τόνισαν ότι η Ένωση δεν αναγνωρίζει τον Maduro ως Πρόεδρο.

  Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΕ εγείρει απειλή για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης Maduro, πρόσθετα στο εμπάργκο όπλων και στις κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Βενεζουέλας που έχουν ήδη επιβληθεί, για να αποκηρυχθεί αυτό που θεωρείται παραβίαση δικαιωμάτων και ρήξη της δημοκρατίας.

  Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναφέρονται στον Guaido ως έναν αντιπρόσωπο της απερχόμενης Εθνικής Συνέλευσης, σε μια ανακοίνωση η οποία καταγγέλλει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου που πολλές χώρες ισχυρίστηκαν ότι ήταν νοθευμένες. Η νέα συνέλευση, που τώρα ελέγχεται από υποστηρικτές του Maduro ξεκίνησε τις εργασίες της την Τετάρτη.

  Καθώς η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε μια κρίση που έχει προκαλέσει μαζική μετανάστευση και υπερπληθωρισμό, ο Guaido ήταν μια ενωτική φιγούρα που με διαδηλώσεις αναζητούσε τρόπο να λήξει η κυριαρχία Maduro.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ