Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιαν-2021 12:43

  Οργή φοιτητών για διορισμό πρύτανη από Ερντογάν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη φοιτητική διαμαρτυρία στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έφεραν στο προσκήνιο το θέμα του διορισμού των πρυτάνεων στην Τουρκία.

  Χθες φοιτητές του αγγλόφωνου πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης έκαναν διαμαρτυρία για τον διορισμό εξωπανεπιστημιακού πρύτανη που ήταν πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν. Η διαμαρτυρία έληξε μετά από επεισόδια και 17 προσαγωγές. 
  Όπως είναι γνωστό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνοντας χρήση των διατάξεων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε, κατάργησε την εκλογή πρυτάνεων που γινόταν ενδοπανεπιστημιακά. Έκτοτε με διάταγμά του οι πρυτάνεις διορίζονται από τον ίδιο.

  Αντιδράσεις και από τον ακαδημαϊκό κόσμο

  Στην περίπτωση του πανεπιστημίου Μπογάζιτσι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και από τον ακαδημαϊκό κόσμο καθώς στο ιστορικό πανεπιστήμιο κύρους της Πόλης δεν έχει εκλεγεί ποτέ πρύτανης εκτός του ιδρύματος.

  Πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μετά τα επεισόδια και τις αντιδράσεις υποστήριξε τον διορισμό λέγοντας πως δεν είναι κακό κάποιος να έχει πολιτικό παρελθόν. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι 15 από τους 17 προσαχθέντες μετά τα επεισόδια δεν ήταν φοιτητές.

  Το θέμα φαίνεται πως θα απασχολήσει την Τουρκία σε μία περίοδο που ο πρόεδρος Ερντογάν στις ομιλίες του έχει εξαγγείλει ότι το 2021 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού. 

  Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων