Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 09:12

  Ηνωμένο Βασίλειο: Πράσινο φως και στο εμβόλιο της AstraZeneca

  Πτώση για τη μετοχή της AstraZeneca παρά τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για έκτακτη χρήση κατά της νόσου Covid-19, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

  Ειδικότερα, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας να εγκριθεί το εμβόλιο.

  Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Προτεραιότητα θα δοθεί στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα η εταιρεία και η βρετανική κυβέρνηση.

  Η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί αρχικά 100 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις αρχές Δεκεμβρίου.

  Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να διανεμηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς η μεταφορά και αποθήκευση του είναι πιο εύκολη, απαιτώντας θερμοκρασίες ψυγείου αντί για βαθιά κατάψυξη όπως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. 

  Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για έως 400 εκατ. δόσεις. Για να επιταχύνει τη διαδικασία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει κυλιόμενες αξιολογήσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

  Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται στη χώρα και αποφασίσει να εγκρίνει τη χρήση.

  Το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού. Η μετάλλαξη οδήγησε σε νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε επισκέπτες και αγαθά από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυστηρότερους περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας. Το νέο στέλεχος ενδεχομένως να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. 

  Στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο της AstraZeneca αποδείχτηκε λιγότερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαμορφώθηκε μεταξύ 62% και 90% σε συμπτωματική Covid-19, ανάλογα με το μέγεθος της δόσης. Δύο πλήρεις δόσεις με χρονική διαφορά ένα μήνα περίπου οδήγησαν σε μέτρηση 62%, ενώ μια μικρή ομάδα εθελοντών που στις δοκιμές έλαβε μικρότερη αρχική δόση και στη συνέχεια την κανονική δεύτερη δόση είχε μέτρηση 90% στην αποτελεσματικότητα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν είναι έτοιμο για ταχεία έγκριση το εμβόλιο της AstraZeneca

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ