Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 08:54

  Στο 79% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm κατά του κορονοϊού

  Στο 79% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κινεζική κρατική εταιρεία παραγωγής εμβολίων China National Biotec Group (CNBG) ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα ενός από τα εμβόλια που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού αγγίζει το 79,3%, επιτρέποντάς του να αιτηθεί έγκριση προς χρήση στον γενικό πληθυσμό.

  Τα προσωρινά δεδομένα των δοκιμών για το εμβόλιο, το οποίο έχει λάβει ήδη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, δείχνουν ότι είναι ασφαλές για χρήση στον γενικό πληθυσμό και εκείνοι που το έλαβαν κατά τις δοκιμές ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, θυγατρικής της μητρικής εταιρείας της CNBG, Sinopharm.

  Τα επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου - ενός εκ των δύο που έχει αναπτύξει η CNBG - πληρούν το μίνιμουμ 50% αποτελεσματικότητας που θέτουν οι αρχές των ΗΠΑ για αδειοδοτήσεις έκτακτης ανάγκης για εμβόλια κατά της Covid-19. Τα εμβόλια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, με χρήση mRNA, ωστόσο, όπως εκείνα της Moderna και της Pfizer, έχουν παραγάγει πολύ υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας, άνω του 90%, σε ευρύτατες κλινικές δοκιμές.

  Τα επίπεδα που ανακοίνωσε η CNBG είναι χαμηλότερα εκείνων που παρήγαγαν οι κλινικές δοκιμές του ίδιου σκευάσματος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έφθαναν το 86%, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Κρατικής ιδιοκτησίας, με κυρίαρχη θέση στην αγορά εμβολίων στην Κίνα, η  CNBG ήταν τον Απρίλιο μια από τις πρώτες εταιρείες οι οποίες, ήδη από τον Απρίλιο, πέρασαν το πειραματικό τους εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Στο σκεύασμα γίνεται χρήση ανενεργού εκδοχής του ιού προκειμένου να υπάρξει ανοσοαπόκριση του οργανισμού, μια κλασσική τεχνολογία σε πολλά εμβόλια για διάφορες ασθένειες ανά τον κόσμο.

  Τα εμβόλια κλασσικής τεχνολογίας έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης αποθήκευσης και διανομής, καθώς δεν χρειάζονται συνθήκες βαθιάς ψύξης, όπως εκείνα τεχνολογίας mRNA, οπότε γίνεται ευκολότερη και η διανομή τους σε επαρχιακές περιοχές και σε αναπτυσσόμενες χώρες ανά τον κόσμο.

  Η CNBG έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με Μαλαισία, Βραζιλία, Πακιστάν και Εμιράτα, σύμφωνα με το Bloomberg. Μεγάλοι δυτικοί παραγωγοί εμβολίων όπως οι AstraZeneca και Pfizer έχουν υπογράψει συμφωνίες με πολύ περισσότερες χώρες.

  Παρά την έλλειψη άδειας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, κινεζικά εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί ευρέως στην Κίνα, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα μέσα του 2020. Το γεγονός έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ