Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 18:06

  Εκκλήσεις σε Κομισιόν και ΕΜΑ να εγκριθεί η εξαγωγή έξι δόσεων εμβολίου από τα φιαλίδια της Pfizer

  Εκκλήσεις σε Κομισιόν και ΕΜΑ να εγκριθεί η εξαγωγή έξι δόσεων εμβολίου από τα φιαλίδια της Pfizer
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη να επιτρέψει τη λήψη μιας επιπλέον δόσης του εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer/BioNTech, από κάθε φιαλίδιο, μια πρακτική που επιτρέπεται αλλού και που θα κάνει αυξήσει την ποσότητα της ανεπαρκούς αρχικής προμήθειας.

  Οι ειδικοί λένε ότι είναι δυνατόν να ληφθούν έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο, παρά το γεγονός πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει εγκρίνει την εξαγωγή πέντε δόσεων.

  Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι είχε θέσει το ζήτημα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν με σκοπό να ζητήσει την έγκριση του EMA για τον επιπλέον δόσεις το συντομότερο δυνατό.

  Η BioNTech είπε ότι κάθε φιαλίδιο ήταν εγγυημένο να αποδώσει πέντε δόσεις, αλλά ότι ήταν δυνατό, με τη σωστή σύριγγα και τεχνική, να εξαχθεί και μία έκτη.

  "Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για το εάν και πώς θα μπορούσε να διατεθεί η έκτη δόση, καθώς και οι απαιτούμενες βελόνες ή σύριγγες για ένα τέτοιο σύστημα", δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

  Οι ιταλικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει την εξαγωγή έξι δόσεων, παρακάμπτοντας την οδηγία του EMA που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της.

  Παρόμοιες εγκρίσεις έχουν εκδοθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ελβετία και το Ισραήλ - όπου όλοι ξεκίνησαν νωρίτερα στις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

  Ο Soren Brostrom, επικεφαλής της Αρχής Υγείας της Δανίας, δήλωσε ότι είναι ακόμη δυνατό να αντληθεί και μια έβδομη δόση από ορισμένα φιαλίδια της Pfizer και ότι θα ήταν εφικτό να εμβολιαστούν περισσότερα από τα 250.000 άτομα που είχε προβλεφθεί τους πρώτους δύο μήνες της εκστρατείας στη Δανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ