Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Δεκ-2020 15:06

  ΕΕ: Κατ' αρχήν έγκριση της συμφωνίας με τη Βρετανία από τους "27" - Τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου

  Εξηγήσεις για τους αφορολόγητους κοινούς λογαριασμούς ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.36

  Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ενέκριναν νωρίτερα, ανήμερα Χριστούγεννα, την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με την οποία ρυθμίζονται οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

  Η Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε μία ακριβώς εβδομάδα, και από την μεταβατική συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την ευρωπαϊκή κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κόβοντας και τους τελευταίους δεσμούς που την ενώνουν με το μπλοκ των 27 χωρών, στο οποίο είχε γίνει μέλος το 1973.

  Οι εκπρόσωποι των "27" ενέκριναν κοινή δήλωση με την οποία ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η συμφωνία τίθεται σε προσωρινή ισχύ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με ανάρτηση εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ στο Twitter.

  Η επίσημη διαδικασία έγκρισης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΒ θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και τελικώς θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Η έγκριση της δήλωσης από τους εκπροσώπους των "27" δείχνει ότι κανένα από τα κράτη - μέλη δεν θέτει εμπόδια ούτε αντιτίθεται στη συμφωνία με τη Βρετανία, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα χάους στο διμερές εμπόριο σε μία εβδομάδα από σήμερα.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα τη διαδικασία για την υπογραφή και την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.

  Η υποδοχή των πρεσβευτών ήταν "αρκετά συγκρατημένη", ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν υπήρχε μεγάλη χαρά, επειδή το διαζύγιο δεν είναι πολύ καλή είδηση" εξήγησε.

  Στους πρεσβευτές παρουσιάστηκε μια προσωρινή εκδοχή της συμφωνίας, στα αγγλικά. Το κείμενο των 1.200 σελίδων θα εξεταστεί από τώρα μέχρι την Δευτέρα "για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κρυμμένα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα", συνέχισε.

  Την Δευτέρα θα συνεδριάσουν και πάλι οι πρεσβευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι χώρες μέλη αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο αυτό το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, την Πέμπτη, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, επιστρέφουν όλα τα συνοριακά και τελωνειακά εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο μερών, αφού η Βρετανία θα αποτελεί πλέον τρίτη χώρα για την ΕΕ, διατηρώντας μαζί της χαμηλότερο επίπεδο δεσμών από εκείνο που διατηρούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες - μη μέλη της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ισλανδία και η Ελβετία, οι οποίες συμμετέχουν ή συνδέονται με διμερείς συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ