Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2020 14:29

  Κίνα: Υπολείπεται μακράν των στόχων της εμπορικής συμφωνίας 1ης φάσης με τις ΗΠΑ

  Κίνα: Υπολείπεται μακράν των στόχων της εμπορικής συμφωνίας 1ης φάσης με τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας "πρώτης φάσης” που υπέγραψαν Ουάσιγκτον και Πεκίνο -η οποία τερμάτισε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που ξεκίνησε το 2018- η Κίνα απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι των ΗΠΑ.

  Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία.

  Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια τη διετία 2020 και 2021, σε σχέση με τις αγορές του 2017.

  Η εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" που υπογράφηκε τον Ιανουάριο διέκοψε τη δασμολογική μάχη μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου που ξεκίνησε το 2018. Το επίκεντρο της συμφωνίας είναι η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες των ΗΠΑ για δύο χρόνια - μέσα 2020 και 2021 - πάνω από τις αγορές του το 2017

  Αρκετοί εμπειρογνώμονες είχαν κάνει λόγο ήδη από την αρχή για μη ρεαλιστικούς στόχους, ενώ η εκπλήρωση της δέσμευσης κατέστη ακόμη δυσκολότερη μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού και των αναταράξεων που προκάλεσε στο διεθνές εμπόριο και οδήγησε μεταξύ άλλων στη "βύθιση” των κινεζικών εισαγωγών.

  Με βάση τα τελευταία εμπορικά στοιχεία του Peterson Institute of International Economics, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου φέτος, η Κίνα αγόρασε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 82 δισ. δολαρίων - ήτοι κατά τι περισσότερου του ήμισυ του στόχου για αγορές ύψους 159 δισ. δολαρίων στο σύνολο του έτους.

  Αναλύοντας τις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ ανά κατηγορία αγαθών, προκύπτει ότι σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων οι αγορές της Κίνας κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους στόχους, με τη μικρότερη πρόοδο να έχει σημειωθεί στον τομέα της ενέργεια και πιο κοντά στον στόχο να βρίσκονται οι αγορές αγροτικών προϊόντων.

  US-China graph 2 24.12.2020

  Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές υπηρεσίες που έχει προμηθευτεί το Πεκίνο, στο πλαίσιο πάντα της συμφωνίας, το Ινστιτούτο δεν έχει στοιχεία καθώς τα δεδομένα αυτά δεν καταγράφονται σε μηνιαία βάση.

  Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ στο Πεκίνο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών σε αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το εμπόριο, όμως, δεν ήταν το μόνο θέμα τριβής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αφού κατά τη διάρκεια του έτους συγκρούστηκαν επίσης για θέματα τεχνολογίας, για την προέλευση του Covid-19 αλλά και το νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ.

  Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι δεν θα καταργήσει αμέσως τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα. Πρώτα θέλει να προχωρήσει σε μια πλήρη ανασκόπηση της εμπορικής συμφωνίας "πρώτης φάσης" και να συμβουλευθεί τους συμμάχους των ΗΠΑ ώστε να αναπτύξει μια "συνεκτική στρατηγική" για την Κίνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ