Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 20:48

  Brexit: Η προσφορά από την ΕΕ προς τη Βρετανία για το θέμα της αλιείας είναι οριστική

  Brexit: Η προσφορά από την ΕΕ προς τη Βρετανία για το θέμα της αλιείας είναι οριστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν την τελευταία τους προσφορά σχετικά με την αλιεία στις εμπορικές συνομιλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ως οριστική, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters, μετά από ενημέρωση σχετικά με το Brexit από τον διαπραγματευτή του μπλοκ, Μισέλ Μπαρνιέ.

  "Εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και τον αποκλεισμό ψαριών", δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η τελευταία προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατανομή των αλιευμάτων από το 2021 ήταν "μη αποδεκτή".

  "Για τα κράτη μέλη της ΕΕ, η τελευταία προσφορά της Επιτροπής ξεπερνά ήδη κατά πολύ το όριο και μπορεί να θεωρηθεί... ως τελική".

  Ένας δεύτερος διπλωμάτης είπε ότι η ουσία της κλειστής ενημέρωσης του Μπαρνιέ για τους 27 απεσταλμένους των κρατών στις Βρυξέλλες ήταν ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται εγγύτερα στη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, αλλά ότι δεν υπήρχε ακόμη κάποια συμφωνία.

  Νωρίτερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, είχε δηλώσει ότι οι επίπονες συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit βρίσκονται σε "μια τελευταία προσπάθεια", λιγότερο από 10 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου.

  "Βρισκόμαστε πραγματικά στην καθοριστική στιγμή: κάνουμε μια τελική προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις). Σε 10 ημέρες, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω με κάθε διαφάνεια" με τους 27 και τους ευρωβουλευτές, δήλωσε στις Βρυξέλλες προτού κάνει έναν απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

  Η ΕΕ έτοιμη να διαπραγματευτεί "έως το τέλος του έτους και μετά"

  Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί "μέχρι το τέλος του έτους και μετά" εάν χρειαστεί, μια συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit με τη Βρετανία, αρνούμενος ότι έχει τα χέρια δεμένα με μια καταληπτική ημερομηνία.

  "Η πόρτα μας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του έτους και μετά", είπε στους πρεσβευτές των κρατών μελών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις Βρυξέλλες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

  Λιγότερες από δέκα ημέρες από την οριστική ρήξη, ο Μπαρνιέ προτίθεται να αποφύγει την πίεση του χρονοδιαγράμματος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αποδοχή του σοκ από μια "μη συμφωνία" από την 1η Ιανουαρίου, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε που η Βρετανία -- η οποία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου -- θα εγκαταλείψει οριστικά την ενιαία αγορά.

  Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι απέρριψε πρόσφατη πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, θέμα που παραμένει το βασικό σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες.

  Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Sun γράφει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν μια συμφωνία αλλά οι συνομιλίες είναι τεταμένες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ