Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 16:52

  Κύπρος: Tο κυρωτικό νομοσχέδιο για το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum ενέκρινε το Υπ. Συμβούλιο

  Κύπρος: Tο κυρωτικό νομοσχέδιο για το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum ενέκρινε το Υπ. Συμβούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κυρωτικό νομοσχέδιο για το Καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), το οποίο είχαν υπογράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο ως ιδρυτικά μέλη, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία.

  Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, σημείωσε ότι το EMGF είναι "διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της βέλτιστης αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". Η σημερινή έγκριση του κυρωτικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε, αποτελεί σημαντική εξέλιξη, αφού το Καταστατικό του Οργανισμού τίθεται σε ισχύ μόλις κυρωθεί από τις πρώτες πέντε συμμετέχουσες χώρες, οπότε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των μελών του.

  Η κ. Πηλείδου επισήμανε ότι το Καταστατικό έχουν επικυρώσει ήδη η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη και η Ιορδανία, ενώ Κύπρος και Ισραήλ αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα σε κύρωση, κατόπιν της αναγκαίας έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια. Προσέθεσε ότι στις δέουσες ενέργειες προχωρούν, επίσης, η Ελλάδα και η Ιταλία, και χαρακτήρισε ως ακόμα μια θετική εξέλιξη την ανακοίνωση της ΕΕ, μέσω της Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson, ότι προχωρά με τη διαδικασία ένταξης στο EMGF υπό το καθεστώς παρατηρητή. "Η στήριξη της ΕΕ στην εν λόγω προσπάθεια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα", κατέληξε.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ