Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 12:29

  Νέα ανατροπή για Brexit: Η ΕΕ απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Τζόνσον για την αλιεία

  Νέα ανατροπή για Brexit: Η ΕΕ απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Τζόνσον για την αλιεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τη νέα, συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα της ρύθμισης της πρόσβασης αλιέων των "27" στα ύδατα της βρετανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο πρακτορείο Bloomberg, την ώρα που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι δύο πλευρές βάδιζαν για μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

  Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προτείνει η ΕΕ να μειώσει την συνολική αξία των αλιευμάτων που αλιεύει από τη βρετανική ΑΟΖ κατά 30%.

  Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο επέμενε η συγκεκριμένη μείωση να αγγίξει το 60%.

  Η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Ιανουαρίου 2020 και θα αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε οι δύο πλευρές, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα διεξάγουν το μεταξύ τους εμπόριο με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

  Κάτι τέτοιο θα εκτινάξει τη γραφειοκρατία και τους ελέγχους στο διμερές εμπόριο, ενώ θα σήμαινε και επιβολή δασμών και τελών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ